Ikkunoiden huurtuminen
Osta verkkokaupastamme
Huurtumattomat ikkunat

Huurtuvatko ikkunat?

Mistä ikkunoiden huurtuminen johtuu?

Ikkunoiden huurtuminen on yleinen ilmiö vuodenaikoina, jolloin ulkolämpötila vaihtelee nopeasti tai ulkolämpötila on matala. Tällaisia vuodenaikoja ovat erityisesti syksy ja talvi. Pihla-ikkunat on suun­niteltu ja testattu vastaaman Suomen ilmaston ja rakennusten vaatimuksia. Tästä huolimatta ikkuna saattaa huurtua tietyissä olosuhteissa.

 

Ikkunan sisäpinnan huurtuminen

Ikkunan lasi on tyypillisesti seinän kylmin pinta. Ikkunan huonetilan puoleiselle lasipinnalle voi tiivistyä kosteutta, kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa ilmaa kylmemmän lasin. Ilmiö korostuu, jos ulkona on erittäin kova pakkanen. Sisäpinnan huurtuminen on yleensä merkki si­säilman liiallisesta kosteudesta ja puutteellisesta ilmanvaihdosta sekä lämmönjaosta. Huonetiloissa on monia kosteuslähteitä, jotka lisäävät ilmankosteutta. Tällaisia ovat mm. kasvit, ruoanlaitto, pesutilat, sauna ja suuri henkilömäärä.

Sisäpinnan huurtumista voidaankin ehkäistä varmistamalla riittävä ilmavirtaus ikkunalasin edessä poistamalla ikkunan edessä olevat esteet ja ylimääräiset kosteuslähteet sekä tehostamalla ilmanvaihtoa ja säätämällä huoneilman lämpötilaa. Normaaliolosuhteissa ikkunan sisäpintaan ei tiivisty kosteutta.

 

Ikkunan välitilan huurtuminen

Terveellisen asumisen ja rakennuksen säilymisen edellytyksenä on, että sisällä vallitsee aina riittävä alipaine. Huoneistoon tulee myös ohjata riittävästi korvausilmaa. Jos ilmanvaihto ei ole riittävä tai säädöt eivät ole oikein, muodostuu huoneistoon herkästi ylipaine. Ylipaine syntyy usein esimerkiksi kaksikerroksisen, avoportaikkoisen huoneis­ton yläkertaan. Silloin kostea ilma voi päästä tunkeutumaan ikkunan sisä- ja ulkopuitteen väliseen tilaan. Lämmin ja kostea ilma tiivistyy ulommaisen lasin viileään sisäpintaan. Kun talossa on toimiva ilman­vaihto, ikkunan välitila ei huurru. Mikäli kosteus on eristyslasielemen­tin välissä, on elementissä vuoto ja se on vaihdettava. Eristyslasiele­mentin yleinen takuuaika on 5-10 vuotta.

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen on yleistynyt nykyaikaisten energiatehok­kaiden ikkunoiden myötä. Energiatehokkaat ikkunat eivät läpäise lämpöä ulospäin. Näin ulkolasin ulkopinta voi jäähtyä esim. yöllä ilmaa viileämmäksi ja aamulla lämpenevä kostea ulkoilma tiivistyy siihen. Ilmiö korostuu raken­nuksissa, joissa ikkuna on aukealla seinällä eikä ikkunan edessä ole puustoa tai muita rakennuksia. Huurtumisilmiötä voidaan ehkäistä valitsemalla uuden ikkunan ulommaiseksi lasiksi huurtumista ehkäisevä lasi.

Huurtuminen on luonnon ilmiö eikä se ole merkki ikkunan huonosta laadusta. On aina varmistettava, että rakennukseen valitaan oikeanlaiset ikkunat ja kohteeseen sopivat lasit.

 

Huoneilmassa ja ulkoilmassa on aina kosteutta

Ilman suhteellinen kosteus kertoo kuinka paljon ilmassa on vettä siihen nähden, mitä ilmassa voi kyseisen lämpötilan vallitessa enimmillään olla. Terveellinen sisäilman kosteus on 25-45 % ja lämpötila 20-22 °C. Kun ilman suhteellinen kosteus kasvaa, niin lämpötilasta riippuen se alkaa lopulta tiivistyä vesipisaroiksi. Kylmässä ilmassa kosteutta voi olla vähemmän ja siksi kosteus tiivistyy pisaroiksi esim. kylmän lasin pintaan. Mitä suurempi ilmankosteus on, sitä helpommin se tiivistyy kylmään pintaan.

Valtakunnallinen myyntipalvelu: 0800 550 880
Etsi lähin jälleenmyyjä tästä

Pihla - Varmasti Hyvä.

Valmistamme ikkunoita ja ovia niin uusiin kuin vanhoihin rakennuksiin. Teemme vuosittain tuhansia ikkunaremontteja ympäri Suomen. Pihla toimittaa ikkunat ja ovet myös suurimmalle osalle suomalaisia talovalmistajia. Pihlan laadukkaat ikkunat ja ovet valmistetaan modernissa tehtaassa Suomessa, Ruovedellä.

Olemme tehneet ikkunoiden ja ovien ostamisen sinulle helpoksi. Jälleenmyyjäverkostomme on palveluksessasi koko Suomessa. Ikkunoiden vaihtaminen ja ikkunaremontti tehdään yleensä vain kerran tai kaksi koko elämän aikana. Me autamme sinua onnistumaan ja saamaan varmasti hyvät ikkunat ja ovet.

Copyright 2015 by Pihla. Kaikki oikeudet pidätetään.