Mustat ristikkoikkunat Antennilaseilla

Vanhat puuikkunat saivat väistyä uusien upeiden, modernien ja energiatehokkaiden Pihla puu-alumiini-ikkunoiden tieltä, talon tyylistä tinkimättä.

Tampereella sijaitsevan kolmikerroksisen talon vanhat puuikkunat vaihdettiin upeisiin, energiatehokkaisiin ja moderneihin Pihlan ikkunoihin tinkimättä kuitenkaan talon alkuperäisestä tyylistä. Suurimmat onnistumiset remontissa olivat rakennuksen energiatehokkuuden kohentumisen ohella vanhalle talolle oikean puitevärin löytyminen sekä osan avattavista ikkunoista muuttaminen kiinteiksi. Myös talon mobiilikuuluvuus otettiin remontissa huomioon Pihla Antennilaseilla.

Ikkunaremontti säilytti talon ilmeen

Kun Marko ja Henna lopulta päättivät tehdä ikkunaremontin 1987 rakennettuun omakotitaloonsa, oli perhe ehtinyt asua talossa kymmenen vuotta. Taloon muuttaessa remontoitiin lähes kaikki muu paitsi ikkunat, jotka olivat alkuperäiskunnossa. Ikkunaremontti päätettiin jättää myöhemmälle ajalle, ja tummanruskeat puupuitteet maalattiin ulkopuolelta.

– Aluksi mietittiin, että ikkunat pitäisi modernisoida, ja vuosi muuton jälkeen ikkunanpuitteet maalattiinkin mustiksi. Siihen aikaan ei oikeastaan ollut markkinoilla paljonkaan mustia ikkunoita, pariskunta muistelee.

Ikkunoiden koristeristikot herättivät ensin asukkaissa ajatuksen, että kaltereiksikin tituleeratut lisäkkeet olisi pitänyt saada pois. Kokeilun kautta he kuitenkin huomasivat, että ristikot ovatkin tärkeä osa talon luonnetta, eikä niiden poistaminen olekaan paras ajatus. Useat ikkunatoimittajat tekivät vuosien varrella tarjouksia, mutta vasta Pihlan jälleenmyyjä, Ikkunasi Oy:n Henri Huohvanainen jakoi asukkaiden näkemyksen ikkunoiden tyylistä, väristä ja ristikoista. Lopputulos on upea, ja asukkaat tyytyväisiä lopputulokseen.

Avattavista kiinteiksi

Taloon vaihdettiin yhteensä 11 avattavaa ­Pihla Termo -ikkunaa, jotka ovat heloja ja välilistoja myöten täysin mustat. Mukaan valittiin Inka-sälekaihtimet, joista avattavien ikkunoiden sisäänkelaavissa versioissa ei jää häiritseviä naruja roikkumaan. Makuuhuoneiden ikkunoissa on tuuletusikkunat, jotka on varustettu hyönteispuitteilla tuuletusta helpottamaan. Irrotettavat kehäristikot ovat kiinni ikkunan karmissa, jotta niitä ei ole välttämätöntä irrottaa ikkunan pesun ajaksi, mutta se on kiinnikkeiden ansiosta helppoa.

Kiinteitä Pihla Varma -ikkunoita taloon tuli kahdeksan, vaikka vanhat ikkunat olivat kaikki olleet avautuvia. Vaihtamalla osa olohuoneen ikkunoista kiinteiksi saatiin lasipintoja suuremmiksi, mikä saa ikkunan tuntumaan suuremmalta ja lisää sisään tulevan valon määrää. Sen lisäksi vanhoissa ikkunoissa oli myös umpinaiset tuuletusluukut, joten ero entiseen on suuri.

Sisäpuolen ilme muuttui talossa huomattavasti, kun tummanruskeat puitteet vaihtuivat skarppiin mustaan. Musta sopii hyvin talon sisustukseen, ja monet mustat yksityiskohdat sitovat kokonaisuuden erinomaisesti yhteen. Taloon vaihdettiin myös uusi kokolasinen Pihla Patio -pariovi, sekä toinen kokolasinen terassille johtava ovi. Myös ovien kautta saadaan nyt tilaan runsaasti lisää valoa, sillä vanhoissa ovissa oli pienempi lasiaukko.

Asuinmukavuus huomioituna ikkunavalinnoissa

Kodin kaikki avattavat ikkunat toteutettiin Termo-rakenteella, mikä tarkoittaa, että ikkunassa on neljä lasia, eli kaksi eristyslasielementtiä. Pihla Termo -ikkuna parantaa merkittävästi talon energiatehokkuutta, eli pitää talvella lämmön sisällä, ja päinvastoin kesällä auttaa pitämään sisätilat viileämpinä. Termo-rakenteeseen kuuluu vakiona myös huurtumaton lasitus, mikä auttaa pitämään lasipinnat kirkkaina kaikissa olosuhteissa.

Talon aurinkoiselle länsiseinustalle ikkunat tehtiin Termo Black -mallisina. Se tarkoittaa, että ikkunoissa on erikoislasitus suojaamassa ikkunan rakenteita liialta kuumenemiselta ja sitä kautta vaurioitumiselta, mikä on yleinen ongelma mustien ikkunoiden kohdalla.

Huima parannus energiatehokkuuteen

Ikkunaremontin yhteydessä talossa tehtiin myös energiakatselmus, jonka perusteella talolle saatiin energiatodistus. Raksystemsin tuottamasta energiatodistuksesta selviää mm. talon E-luku ja Energiatehokkuusluokka sekä talon toteutunut energiankulutus.

Ikkunaremonttia ennen talon E-luku, eli laskennallinen energiatehokkuuden vertailuluku, oli 215, D-luokkaa. Ikkunaremontin jälkeen kyseinen luku oli 189, D-luokkaa, mikä tarkoittaa 26 yksikön laskua. Tällainen muutos merkitsee Raksystemsin johtavan energia-asiantuntijan Antti Hatsalan mukaan hyvää muutosta pientalon energiatehokkuuteen.

–  Ikkunaremontilla voi olla osaltaan suurikin merkitys, kun puhutaan EU:n energiadirektiivin vaatimustason saavuttamisesta, Hatsala toteaa.

Tulevan rakennusten energiahokkuusdirektiivin alustavien määräysten mukaan pientalojen energialuokka tulisi parantua vähintään D-luokkaan vuoteen 2033 mennessä. Markon ja Hennan talon energialuokka on D, joten tulevat vaatimukset on sikäli täytetty. Standardikäyttöön perustuen energiatodistuslaskelmien perusteella talon energiansäästö on ikkunaremontin vaikutuksesta noin 5742 kWh vuodessa, mikä tarkoittaa pääosin sähkölämmitystalossa 15 c/kWh hinnalla noin 860 euron vuosisäästöä.

Taloon on asennettu myös kaksi ilmalämpöpumppua, jotka yhdessä ikkunaremontin kanssa luovat huiman parannuksen energiatehokkuuteen. Raksystemsin laskelmien mukaan ilman ilmalämpöpumppuja talon E-luku olisi 248, eli vielä 33 yksikköä enemmän. Tällöin talon energialuokitus olisi E, eikä täyttäisi alustavasti tulevan direktiivin vaatimuksia. Ilmalämpöpumppujen ja ikkunaremontin yhteisvaikutus talon energiankulutukseen on siis noin 12600 kWh vuodessa.

Mobiilikuuluvuus varmistettiin mittaustuloksin

Modernit ja energiatehokkaat ikkunat eristävät hyvin lämpöä, mutta ne myös heikentävät toimivan data- ja puhelinyhteyden vaativaa mobiilisignaalia. Syynä tähän on hyvin lämpöä eristävä ikkunalasin selektiivipinnoite. Mitä enemmän ikkunassa on selektiivipinnoitettuja lasituksia, sitä huonommin signaali läpäisee ikkunan.

Pihla Antennilasi on ikkunan lasipintaan laserilla kuvioitu oikea antenni, joka välittää signaalin ikkunan läpi, ja levittää sen keilamaisesti sisätiloihin. Täysin kotimainen ja kansainvälisesti palkittu innovaatio on paras tapa välttää kuuluvuuden heikkeneminen uusien ikkunoiden kanssa, sillä se on paitsi tehokas, myös huomaamaton osa ikkunaa.

Hennan ja Markon ikkunaremonttiprojektissa tehtiin Pihlan Antennilasin toimivuustestejä. Sisätilojen mobiilikuuluvuutta mitattiin ennen ikkunaremonttia eri operaattoreiden liittymillä, jotta saatiin käsitys alkutilanteesta, jolloin ikkunoissa ei ollut selektiivilaseja. Energiatehokkaiden ikkunoiden asentamisen jälkeen tehtiin uudelleen samat mittaukset, jotta voitiin käytännössä todeta, millä tavoin tiiviit ja selektiivipinnoitetut ikkunat vaikuttivat mobiilisignaalin vahvuuteen juuri tässä talossa. Lopuksi taloon asennettiin Antennilasit muutamaan ikkunaan, jonka jälkeen päästiin vertailemaan mittausdataa kolmesta tilanteesta.

Lopputuloksesta on selkeästi nähtävissä, kuinka signaalin vahvuus heikkenee uusien ikkunoiden vaihtamisen jälkeen, ja taas vahvistuu entiselleen Antennilasin asennuksen jälkeen. Signaalin voimakkuuteen talon sisällä vaikuttaa useat tekijät, ja lopputulos on riippuvainen ainakin talosta ja sen rakenteista, operaattorista ja ikkunoiden ilmansuunnasta suhteessa tukiasemiin.

Mittaustulokset

Kuvaajasta näkee signaalin voimakkuuden mitattuna talon ulkopuolella (harmaa), vanhojen ikkunoiden kanssa (oranssi), uusien ikkunoiden kanssa (musta) sekä lopullisten Antennilaseilla varustettujen ikkunalasien kanssa (punainen). Ero mittauksissa, jotka on tehty ennen Antennilasien asennusta ja sen jälkeen on huomattava (vihreät merkinnät). Esimerkiksi operaattori 3:n kohdalla signaali vahvistui Antennilasilla jopa +10 dB, mikä tarkoittaa kymmenkertaista signaalinvoimakkuutta. Matalimmillaankin parannus oli +3 dB, mikä sekin on jo kaksi kertaa aiempaa suurempi. Operaattori 1:n kohdalla parannus oli vieläkin suurempi.

Katso kuvat talon uudesta upeasta ilmeestä kokomustilla ikkunoilla

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi

Milloin ikkunat kannattaa uusia? Mitä se maksaa?

Ikkunaremontin tarve ja kustannukset on helppo selvittää pyytämällä oman alueen paikallinen Pihla-asiantuntija kylään. Kotisi ikkunoiden kuntoarvion lisäksi saat paljon hyödyllistä tietoa nykyaikaisten ikkunoiden ominaisuuksista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Tutustu muihin asiakastarinoihin