Uudet raikkaat Pihlat kaunistivat punaisen omakotitalon


Jyväskylässä sijaitseva 1989-valmistunut puinen omakotitalo näyttää ikkuna- ja oviremontin jälkeen raikkaalta ja ryhdikkäältä. Talon väen aikoinaan itse rakentamassa talossa oli alkuperäiset ikkunat, ja niiden vaihtoa olikin harkittu jo jonkin aikaa.

Vanhojen ikkunoiden koristeristikot oli revitty pois jo aikaisemmin, mutta muuten ne olivat alkuperäisessä kunnossaan. Vanhat ovet rämisivät niitä avatessa ja suljettaessa. Etelään suuntaavien ikkunoiden puolella koti kuumeni kesäisin, ja säleverhot piti pitää kiinni jatkuvasti. Ikkuna- ja oviremontti oli jo monestakin syystä ajankohtainen, talon asukas Anne Hakkarainen kertoo.

Taloon asennettiin yhteensä 10 Pihla Varma avattavaa ikkunaa, mukaan lukien saunan ikkuna, sekä kaksi ovea. Lisäksi taloon saatiin erillisiä tuuletusluukkuja sekä terassioven että ikkunoiden yhteyteen. Vanha umpinainen takaovi vaihtui lasiaukolliseen Pihla Patio -terassioveen, minkä ansiosta valon määrä oven läheisyydessä lisääntyi. Remontin suunnittelusta vastasi valtuutettu Pihla jälleenmyyjä Edustus Pihlaja Oy.

Uudet ikkunat ovat molemmin puolin valkoiset, joten ne toivat talon sisälle lisää valoisuutta. Vanhat puitteet olivat sisä- ja ulkopuolelta tummanruskeat. Taloon asennettiin auringonsuojalasitettuja ikkunoita, sillä talon etelänpuoleisista ikkunoista paistanut aurinko oli ylikuumentanut kotia kesäisin. Auringonsuojalasi leikkaa jopa 40 % auringon aiheuttamasta lämpösäteilystä sekä vähentää haitallista UV-säteilyä ja häikäisyä.

– Muutamana aurinkoisena päivänä ollaan huomattu, että niistä on todella apua. Ne on sellaiset että ei me arvattu kuinka hyvin ne pitää sitä, että ei kuumene. Vanhat kun oli sellaiset, että hyvä kun sormella pystyi koskea kun oikein porotti, Hakkarainen kertoo.

Yksi tärkeimpiä muutoksia asukkaille näkyy olohuoneessa, jossa oli aikaisemmin kaksiosaiset, vaakavälikarmilla jaetut ikkunat. Niiden tilalle asennettiin kaksi suurta yhtenäistä ikkunaa, mikä oli Annen mielestä erinomainen ratkaisu jo pelkästään ikkunapesun kannalta.

Asukkaat ovat ikkunoihin ja remonttikokemukseen tyytyväisiä, kun kaikki oli mennyt suunnitelmien mukaan. Myös uusi ulko-ovi saa erityistä kiitosta, kun vanha ovi oli jo loppuun käytetyn tuntuinen, ja oven lasiaukko oli särkynyt pallopeleissä. Ovimalli on Suosikki-mallistosta, ja varusteltiin Stippolyte-koristelasilla.

– Uusi ovi on tosi hyvä ja sata kertaa siistimpi kuin se vanha, jonka lukossakin oli jo väljyyttä, Hakkarainen kertoo.