Ikkunoista kehykset uudisrakennuksen sisustukselle

Uuden kodin itselleen rakennuttanut Heidi Rytkönen kokosi sisustuksensa värimaailman mustien ikkunapuitteiden pohjalta. Pihlan ikkunoiden ja ovien musta väri toistuu useissa kodin kiinteissä elementeissä ja luo harmonisen kokonaisuuden valkoisen, harmaan ja vaalean puun kanssa.

Vuonna 2021 valmistuneessa hirsitalossa ikkunat ja ovet tulivat talotehtaalta suunnitelmiin valmiiksi piirrettyinä. Ikkunat vaikuttavat talossa moniin asioihin ja valintoihin, myös sisustussuunnitteluun, mikä oli Heidille arkkitehtinä hyvin tiedossa. Arkkitehdin Karkkipäivä -Instagram-tiliä pitävä Heidi kertookin, että hänelle oli tärkeää tutkia, mihin suuntaan ikkunat avautuvat, ja ylipäätään minkälaiset ja minkä kokoiset ikkunat ovat.

– Ikkunat ovat tärkeä asia, sillä ne määrittävät miten luonnonvalo kulkee tiloissa – minkälaista näkymää halutaan rajata tai luoda niiden avulla, halutaanko korostaa jotain tai suunnata katsetta jostain asiasta pois. Ylipäätään rakennuksen suunnittelussa kannattaa todella kiinnittää huomiota ikkunoihin ja panostaa niihin, sillä ne ovat pysyvä elementti eikä niitä voi myöhemmin siirtää.

Ikkunasuunnitteluun liittyen Heidi mainitsee myös kodin liikalämpenemisen, mikä on suurten lasipintojen yleistyttyä tavallinen ongelma uudisrakennuksissa.

– Olisi tärkeää ikkunoiden ja kodin suunnittelussa ottaa huomioon se, että mistä tulee valoa ja mistä tulee lämpöä. Eli huomioida auringonsuojausasiat, että millä tavoin niihin voi vaikuttaa.

Myös se miltä ikkunat näyttävät, vaikuttaa moneen asiaan. Mustat ikkunat ovat talossa hallitseva elementti, eli niiden ympärille lähdettiin rakentamaan sitä kokonaisuutta, mitä pintoja, materiaaleja ja värejä sisustussuunnittelussa käytetään. Talossa on paljon mustaa etenkin kiinteissä elementeissä. Esimerkiksi talon väliovet sekä keittiö työtasoja myöten ovat täysin mustia.

– Koitan pitää väripaletin aika simppelinä ja välttää kovin laajaa väriskaalaa, Heidi kertoo sisustustyylinsä suuntaviivoista.

Talon eteisessä oli alun perin musta umpiovi, jonka olisi pitänyt suunnitelmien mukaan olla lasiaukollinen. Ennakko-odotus siis oli, että lasiaukollisen oven kautta eteiseen saataisiin runsaasti luonnonvaloa. Myöhemmin umpiovi päätettiinkin vielä vaihtaa uuteen Pihlan M32 ulko-oveen, jossa on suuri valoaukko. Ovi on myös rakenteeltaan EI15 paloluokan palo-ovi. Myös talon terassiovessa on suuri lasiaukko.

Olohuoneessa on Pihlan suuria kiinteitä ikkunoita. Makuuhuoneissa on avattavat ikkunat, jotka on varustettu myös alasaranoiduilla tuuletusikkunoilla. Myös saunan avattava ikkuna on musta, ja istuu hyvin mustaksi käsitellyssä seinäpaneloinnissa.

Lisää kuvia talosta ja ikkunoista: Arkkitehdin karkkipäivä (Instagram)
Kuvat: Heidi Rytkönen / Arkkitehdin karkkipäivä

Tutustu Asuntomessujen 2023 uudiskohteisiin

Paikalliset Pihla-asiantuntijat palveluksessasi

Kaipaatko lisätietoja tuotteistamme tai apua ikkunoiden tai ovien valintaan? Vai kenties tarkemman hinta-arvion? Asiantuntijamme auttavat ikkunoihin ja oviin liittyvissä kysymyksissä kaikkialla Suomessa.

Löydä lähin Pihla-asiantuntijasi: