Asuntomessut 2022
Chalet Pihla

Kaksikerroksinen hirsitalo Chalet Pihla rakentuu aurinkoiseen Naantaliin upealle Luonnomaan saarelle, jota ympäröivät merimaisemat ja ylväät kalliot. Chale Pihlan kohdenumero on 25.

Ympäröivä luonto ja maisema

Yksityinen rakennuttajapariskunta etsi uudelle kodilleen sijaintia, jossa merellisyys ja saariston luonto kohtaisivat. Lisäksi toiveissa oli myös toimiva kunnallistekniikka sekä sujuva työmatka. Lounatuulesta löytynyt tontti ja sen koko ratkaisu tuntui rakentajista juuri heille sopivalta.

Valoisan mäntymaiseman keskeltä, saaristokallion huipulta aukesi näkymä, johon rakentajat ihastuivat välittömästi. Chalet Pihlan näkymät suuntautuvat kauniin Airiston yli, puiden latvojen tasalta. Olohuoneen ikkunasta aukeaa näkymä Matalahden suuntaan ja ulko-ovelta alkavat lenkkipolut merenrantaan, golf-kentälle sekä Luonnonmaan rauhallisiin metsiin.

Ekologisuus

Kestävä kehitys on yksi Naantalin Asuntomessujen kantavista teemoista ja Lounatuuleen rakentuukin uusi ja upea aurinkoenergiapuisto, mistä myös messukodit saavat energiansa. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat olleet tärkeitä teemoja myös Chalet Pihlan suunnittelussa ja rakentamisessa. Rakennuttajat halusivat rakentaa kodin, joka kestää kaikin puolin käyttöä ja aikaa.

Moderni ja valoisa Chalet Pihla on rakennettu Honkarakenteen paksusta painumattomasta hirrestä, joka on kotimaista, maailman parhaalla havumetsä-vyöhykkeellä kasvanutta puuta. Kohteessa on pyritty käyttämään kotimaisia toimijoita ja panostamaan laadukkaisiin sekä kestäviin rakennus- ja sisustusmateriaaleihin.

Kohteen ikkunat ja ovet ovat olleet tärkeässä osassa kodin suunnittelua ja toimittajaksi valikoituikin kotimainen Pihla. Kestävä kehitys ja ympäristön kunnioitus ovat Pihlan toimintaa ohjaavia arvoja ja ne otetaan huomioon jokapäiväisessä toiminnassa. Pihlan ikkunat ja ovet valmistetaan kotimaisesta sertifioidusta puusta, keskellä Suomea Ruoveden tehtaalla, käyttäen vain hiilineutraalia 100% pohjoismaisella vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä. Pihlan tehtaalle onkin myönnetty ISO14001 Ympäristösertifikaatti.

Sisustus

Kodin sisustusta on ohjannut myös vahvasti kestävä kehitys, ekologisuus ja kotimaisuus. Kaikki talon pintamateriaalit on valittu tiiviissä yhteistyössä rakennuttajien kanssa, varmistaen että rakennetusta talosta muodostuu asukkaille lämminhenkinen ja omanlainen koti. Sisustusvalinnat on tehty pitkällä tähtäimellä ja käytännöllisyys edellä, ei pelkästään seuraamalla uusimpia trendejä. Kotimaisuus ja laadukkuus ovat olleet kriteereinä, pitämällä kuitenkin budjetti kohtuullisissa rajoissa.

Asunnosta haluttiin tehdä yleisilmeeltään rauhallinen, harmoninen sekä valoisa ja siksi ikkunat olivat tärkeässä osassa jo rakennusprojektin alkumetreillä. Jo tontin valinnassa oli selvää, että ympäröivä luonto haluttiin ottaa osaksi sisustusta ja maksimoida sisään tuleva valon määrä.

Luonnonvalo läpäiseekin talon kaikilta sivuilta, ja sisustus halutaan pitää simppelinä, jotta ympäröivä luonto pääsee oikeuksiinsa. Myös ikkunoiden ja ovien haluttiin sopivan talon värimaailmaan niin sisältä kuin ulkoakin, ja siksi ikkunat ja ovet ovat ulkoa tyylikkään mustat ja sisältä puhtaan valkoiset.

Ikkunat ja ovet

Luonto haluttiin yhdistää osaksi koko talon henkeä ja siksi ikkunat ja ovet ovat olleet koko Chalet Pihlan perusta. Pihlan ikkunoissa ja ovissa yhdistyy laatu ja helppous, ja ne valittiin kohteeseen juuri energiatehokkuutensa, kotimaisuutensa ja laadukkuutensa vuoksi.

Alusta asti oli selvää, että ympäröivä luoto ja sisälle tuleva luonnonvalon määrä haluttiin maksimoida ikkunoiden avulla. Talon toista päätyä koristaa massiivinen lasiseinä kokolasisine pariovineen, josta valo soljuu ääntä eristävien väliseinäikkunoiden läpi leviten koko yläkertaan. Eri ilmansuuntiin sijoitetut kiinteät ja avattavat ikkunat mahdollistavat maksimaalisen valon määrän sekä tuuletuksen sisätiloissa eri vuorokauden aikoina. Ikkunoiden yhteyteen sijoitetut tuuletusluukut haluttiin asentaa huonekohtaista tuuletusta varten.

Energiatehokkuuden ja käytettävyyden lisäksi ikkunoihin haluttiin auringonsuojalasitus sisätilojen lämpötilan nousun hillitsemiseksi. Kodissa haluttiin mahdollistaa myös mobiilisignaalin täydellinen kuuluvuus varustamalla alakerran makuuhuoneen ikkuna Pihla Antennilasilla, sillä nykykaikaiset energiatehokkaat rakennusmateriaalit vaimentavat mobiilisignaalia.

Talon pääoveksi valikoitui Pihlan täyspuinen ulko-ovi. Pihlan puuovimallistossa yhdistyy perinteinen puusepän käsityötaito, modernin ulko-oven rakenne ja tyylikäs muotoilu. Kuultokäsitelty puuovi istuukin kohteen ympäröivään luontoon sulautuen samalla talon tummanpuhuvaan tyylikkääseen verhoiluun.

Kohdetiedot:

Kohdenumero: 25
Talotyyppi: Omakotitalo
Osoite: Lounatuuli 16
Kerrokset: 1,5
Pinta-ala: 150/200m2 + 35 m2
Huoneisto: 6H + K + autokatos
Rakennusmateriaalit: Hirsi, lämpöharkko
E-luku: 93
Energialuokka: B
Lämmönlähde: Maalämpö
Talon valmistajat: Honkarakenne, Lammi
Pääsuunnittelija: Timo Suvanto
Arkkitehti: Anne Mäkinen
Sisustussuunnittelu: Annika Tirkkonen


Chalet Pihla valmistuu vaihe vaiheelta

1

Maanrakennustyöt

Rakennustyöt Chalet Pihlan tontilla alkoi maanrakennustöillä. Kallioinen ja kapea tontti on ollut kevään aikana Maa- ja Vesiurakat Oy:n käsittelyssä. Urakoitsija Matti Impilä toteaa, että tonttia muokatessa on louhittu noin 250 kiintokuutiota kalliota, mikä vastaa noin 40 kuorma-autollista kalliolouhosta.

 

2

Kellarin rakentaminen ja hirsien pystytys

Lammi Kivitalon eristeharkoista rakennettu kellarikerros on valmis ja hirsiseinät on pystytetty, joten talon raamit erottuvat jo hyvin. Myös rakennuksen suhde ympäröivään luontoon hahmottuu jo selkeämmin, kun talon muoto ja ikkuna-aukkojen paikat ovat nähtävissä.

Rakennusurakoitsija Ari Saari kertoo, että hirsitalo nousee Honkarakenteen 204 mm paksusta, painumattomasta hirrestä. Talon nurkat toteutetaan pelkistetyllä ja modernilla Hongan Nollanurkka-ratkaisulla.

3

Ikkunoiden ja ovien asennus ja viimeistely

Chalet Pihlan ikkunat ja ovet, lopullista pääovea lukuun ottamatta, on asennettu ja sisätyöt ovat käynnissä. Väliseinien noustessa tullaan asentamaan myös väliseinäikkunat, jotka mahdollistavat luonnonvalon kulun talon sisällä huoneesta toiseen.

1. Maanrakennustyöt

2. Kellari ja hirret

3. Ikkunoiden ja ovien asennus