Naantalin Chalet Pihla rakentuu Naantalin Asuntomessuille

Samaan aikaan kun Lohjan asuntomessuilla valmistaudutaan kovaa vauhtia esittelemään valmiita koteja yleisölle tämän vuoden heinäkuussa, rakentaminen seuraavan vuoden messualueella Naantalissa on jo käynnissä. Seuraamme tässä juttusarjassa ikkunatoimittajana ja päänäytteilleasettajana upean Chalet Pihlan rakentumista.

Jutun ohessa tarjoamme vinkkejä uudisrakentajalle ikkunoiden suunnittelun näkökulmasta. Käymme läpi, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, ja mitä seikkoja rakentamisen edetessä tulee vastaan.

Rinnetontti Naantalin Matalahden rannalta

Vuoden 2022 asuntomessut järjestetään Naantalissa Luonnonmaan saarella. Lounatuuleksi nimetty alue on noin viiden kilometrin päässä Naantalin keskustasta, ja henkii saaristotunnelmaa kallioisine metsämaastoineen. Matalahden rantaan rakentuu myös venesatama ja rantapuisto.

Kaksitasoinen hirsitalo nousee kauniille paikalle luonnon ja meren äärelle, mikä oli arvatenkin tärkeä kriteeri tontin valinnassa rakennuttajille, jotka myös tulevat itse muuttamaan taloon messujen jälkeen. Rakennuttajapari sai suunnitella tontille modernin ja valoisan hirsitalon, juuri omalle perheelleen sopivan. Purjehtivana ja paljon ulkona liikkuvana perheenä heitä puhutteli alueessa juuri luonnon ja saariston läheisyys.

–Naantalista löytyy runsaasti sekä rantaviivaa että puhdasta luontoa, ja asuinpaikkakuntana olemme kokeneet Naantalin kovin positiivisena ja viihtyisänä. Naantali on funktionaalinen yhdistelmä lempeää saaristotunnelmaa sekä toimivia kaupungin palveluja, tulevat asukkaat toteavat.

Perhe etsi uudelle kodille sijaintia, jossa sekä merellisyys että saariston luonto kohtaisivat. Toiveissa oli myös toimiva kunnallistekniikka sekä sujuva työmatka. Yhdistelmä tuntui melkein mahdottomalta löytää, kunnes he näkivät asuntomessujen tonttitarjonnan. Tontti ja koko ratkaisu tuntui rakentajista juuri heille sopivalta. 

–Valoisan mäntymaiseman keskeltä, saaristokallion huipulta aukesi näkymä, johon viehätyimme välittömästi. Tulevan kodin näkymät suuntautuvat tutun Airiston yli, puiden latvojen tasalta. Olohuoneen ikkunasta aukeaisi näkymä Matalahdelle, josta oma venepaikkakin saattaisi löytyä. Ulko-ovelta alkaisivat lenkkipolut merenrantaan, golf-kentälle sekä Luonnonmaan metsiin.

Chalet Pihlan ikkuna- ja ovivalinnat

Ympäröivä luonto haluttiin yhdistää osaksi koko talon henkeä ja siksi ikkunat ja ovet ovat olleet koko Chalet Pihlan perusta. Alusta asti oli selvää, että sisälle tuleva luonnonvalon määrä haluttiin maksimoida ikkunoiden avulla. Talon toista päätyä koristaa massiivinen lasiseinä kokolasisine pariovineen, josta valo soljuu ääntä eristävien väliseinäikkunoiden läpi leviten koko yläkertaan.

Eri ilmansuuntiin sijoitetut kiinteät ja avattavat ikkunat mahdollistavat maksimaalisen valon määrän sekä tuuletuksen sisätiloissa eri vuorokauden aikoina. Ikkunoiden yhteyteen sijoitetut tuuletusluukut haluttiin asentaa huonekohtaista tuuletusta varten.

Energiatehokkuuden ja käytettävyyden lisäksi ikkunoihin haluttiin auringonsuojalasitus sisätilojen lämpötilan nousun hillitsemiseksi. Kodissa haluttiin mahdollistaa myös mobiilisignaalin täydellinen kuuluvuus varustamalla alakerran makuuhuoneen ikkuna Pihla Antennilasilla, sillä nykykaikaiset energiatehokkaat rakennusmateriaalit vaimentavat mobiilisignaalia.

Talon pääoveksi valikoitui Pihlan täyspuinen ulko-ovi, joka asennetaan vasta rakennusprojektin lopuksi, jotta se ei vahingoittuisi työmaakulun vuoksi. Kuultokäsitelty puuovi tulee istumaan hienosti kohteen ympäröivään luontoon sekä talon tummanpuhuvaan tyylikkääseen verhoiluun.

Chalet Pihla valmistuu vaihe vaiheelta

1

Maanrakennustyöt

Rakennustyöt Chalet Pihlan tontilla alkoi maanrakennustöillä. Kallioinen ja kapea tontti on ollut kevään aikana Maa- ja Vesiurakat Oy:n käsittelyssä. Urakoitsija Matti Impilä toteaa, että tonttia muokatessa on louhittu noin 250 kiintokuutiota kalliota, mikä vastaa noin 40 kuorma-autollista kalliolouhosta.

 

2

Kellarin rakentaminen ja hirsien pystytys

Lammi Kivitalon eristeharkoista rakennettu kellarikerros on valmis ja hirsiseinät on pystytetty, joten talon raamit erottuvat jo hyvin. Myös rakennuksen suhde ympäröivään luontoon hahmottuu jo selkeämmin, kun talon muoto ja ikkuna-aukkojen paikat ovat nähtävissä.

Rakennusurakoitsija Ari Saari kertoo, että hirsitalo nousee Honkarakenteen 204 mm paksusta, painumattomasta hirrestä. Talon nurkat toteutetaan pelkistetyllä ja modernilla Hongan Nollanurkka-ratkaisulla.

3

Ikkunoiden ja ovien asennus ja viimeistely

Chalet Pihlan ikkunat ja ovet, lopullista pääovea lukuun ottamatta, on asennettu ja sisätyöt ovat käynnissä. Väliseinien noustessa tullaan asentamaan myös väliseinäikkunat, jotka mahdollistavat luonnonvalon kulun talon sisällä huoneesta toiseen.

1. Maanrakennustyöt

2. Kellari ja hirret

3. Ikkunoiden ja ovien asennus


Mitä uudisrakentajan ikkunavalinnoissa on huomioitava?

Ikkunoiden ja ovien suunnittelu on tehtävä huolellisesti hyvissä ajoin, jotta mittatilaustyönä valmistettavat tuotteet ehtivät työmaalle oikeaan aikaan. Ikkunoiden valintaprosessiin kuuluu aina mitoitusten suunnittelu, ikkunatyypin, ominaisuuksien ja lisävarusteiden valinta, sekä ikkunoiden sisä- ja ulkopuolen väritys. Talonrakentajan ikkunoiden valintaan liittyy myös monta muuta huomioitavaa seikkaa aina seinärakenteista talon tyyliin, ikkunoiden käyttötarkoitukseen ja energiatalouden suunnitteluun. Ikkuna-asioissa kannattaa luottaa ammattilaisten osaamiseen, ja rakennesuunnittelu yhdessä ikkunatoimittajan kanssa onkin tärkeää. Kun projektissa on mukana talovalmistaja, on heidän asiantuntijuutensa ikkunavalinnoissa tärkeässä roolissa.

Ikkunoista kehykset maisemalle

Ikkunat ovat tärkeässä osassa suunnittelua jo rakennusprojektin alkumetreillä. Kun rakentaja valitsee tonttia, hän valitsee samalla sen maiseman, joka talon ikkunoista aukeaa. Juuri ikkunoiden suunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, millä tavalla ympäristö on osa elämää sisätiloissa. On syytä miettiä, minkälaiseen maisemaan kukin julkisivu aukeaa ja missä tilanteissa ja toiminnoissa sitä halutaan ihailla. Sen myötä pääsee lähemmäs niitä valintoja, mitkä toiminnot kannattaa talossa suunnitella mihinkin kohtaan. Sitä kautta päästään myös niihin valintoihin, minkälainen tai -kokoinen ikkuna mihinkin huoneeseen ja ilmansuuntaan sopii.

Näkymän lisäksi on hyvä huomioida sisään tulevan valon määrä. Ympäröivät puut, metsä ja muut rakennukset vaikuttavat rakennukseen kohdistuvaan valoon. Myös ilmansuunnat vaikuttavat valoisuuteen ja ne on hyvä ottaa huomioon myös ikkunoiden teknisten ominaisuuksien kannalta. Etelään ja länteen suunnattuihin ikkunoihin kohdistuu yleensä eniten auringon lämpösäteilyä. Sisätilojen lämpötilan nousun hillitsemiseksi etenkin suuret lasipinnat kannattaa yleensä suojata auringonsuojalasituksilla.

Mahdollisimman mukava sisälämpötila kaikkina vuodenaikoina

Energiatehokas ikkuna ja tiivis ovi pitävät hyvin lämmön sisätiloissa, ja lämmityksen tarve talviaikana vähenee. Näin kodin lämpötila pysyy mukavana ja säästetään lämmityskustannuksissa. Lasitusten ja selektiivipinnoitteiden määrää lisäämällä ikkunoiden lämmönläpäisykerrointa, eli U-arvoa, saadaan pienennettyä.

Sisälämpötilaan ja sitä kautta asuinmukavuuteen ja -kustannuksiin voidaan vaikuttaa myös kesällä, kun aurinko lämmittää kotia suurten ikkunapintojen läpi. Etenkin etelä- ja länsipuolen ikkunoihin kannattaa asentaa auringonsuojalasitukset, jotka vähentävät auringon lämpösäteilyä, häikäisyä ja haitallista UV-säteilyä. Näin kodin jäähdytyksen tarve pienenee, ja myös huonekalut säästyvät auringonsäteilyn haalistavalta vaikutukselta.

Varmista hyvä kuuluvuus sisätiloissa

Rakennesuunnittelija on vastuussa rakennuksen teknisistä ratkaisuista, kuten sisätilojen mobiilikuuluvuudesta. Kuuluvuus on syytä mitata tontilla ennen rakentamista, ja jos kuuluvuus ulkona on huono, ovat sisäkuuluvuutta edistävät ratkaisut sitäkin suuremmassa roolissa. Tiiviit seinärakenteet ja energiatehokkaat ikkunat vaimentavat mobiilisignaalia aiheuttaen, että kuuluvuus sisätiloissa heikkenee. Etenkin kellarikerroksessa, jossa osittain ympäröivä maakerros ja paksut eristetyt harkkoseinämät vaimentavat signaalia vielä voimakkaammin, kannattaa kuuluvuus varmistaa. Paras ratkaisu ongelmaan on Pihla Antennilasi, joka mahdollistaa signaalin kulkemisen sisälle ja levittää sen tilaan keilamaisesti, jolloin kuuluvuus on tasaisen hyvä joka puolella huonetta.

Ikkuna-aukkojen oikea mitoitus

Ikkunoiden ja ikkuna-aukkojen mitoituksessa on huomioitava talon seinärakenne. Esimerkiksi painumatonta hirttä käytettäessä riittää, että ikkunan ympärillä on joka suuntaan yhdenmukainen väli eristettä varten. Tavallista hirttä käytettäessä on huomioitava hirren painuminen, jolloin ikkunan ylle jätetään jopa 5 cm painumavara. Karminsyvyyttä valittaessa on huomioitava seinän paksuuden lisäksi sisäpuolen listoitus ja ulkopuolen viimeistelytapa vesipelteineen.

Ikkunoiden ja ovien asennus ja viimeistely

Ikkunoiden ja ovien asennus on tehtävä huolellisesti ja ammattitaitoisesti, sillä hyvät ja laadukkaatkin tuotteet voidaan pilata huonolla asennuksella. Myös toimituksen aikataulut, kuljetus ja mahdollisten nostinten käyttö on suunniteltava tarkkaan etukäteen, jotta vältytään yllätyksiltä ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Asennus on hyvä ajoittaa niin, että lattiavalu on tehtynä, jotta kosteusolosuhteet olisivat mahdollisimman hyvät. Rakennusajaksi voi olla järkevää asentaa taloon väliaikainen ulko-ovi, jotta lopullinen ovi ei vahingoitu työmaa-aikana.

Ikkunoiden ja ovien asennuksessa on tärkeää huolehtia ainakin tasaisesta ja painumattomasta asennusalustasta, oikein tehdyistä kiilauksista, käyntivälien varmistamisesta, huolellisesta eristämisestä sekä siitä, että tuotteet ja asennusaukot ovat ristimitassa. Myös rakenteellinen kestävyys on otettava huomioon etenkin suurten ikkunapintojen ja -ryhmien kanssa. Rakennesuunnittelija määrittää kestävien rakenteiden vaatimukset.

Viimeistellessä listoituksella peitetään kaikki asennuksen jäljet huolellisesti niin, että lopputulos on siisti. Ulkopuolella on varmistettava vesipellin kallistus niin, että vesi valuu aina ulospäin, eikä talon suuntaan. Myös vesipellin riittävä etäisyys talosta sekä asentajan muotoilema tippanokka ovat tärkeitä.