Naantalin Chalet Pihla rakentuu Naantalin Asuntomessuille

Samaan aikaan kun Lohjan asuntomessuilla valmistaudutaan kovaa vauhtia esittelemään valmiita koteja yleisölle tämän vuoden heinäkuussa, rakentaminen seuraavan vuoden messualueella Naantalissa on jo käynnissä. Seuraamme tässä juttusarjassa ikkunatoimittajana ja päänäytteilleasettajana upean Chalet Pihlan rakentumista.

Jutun ohessa tarjoamme vinkkejä uudisrakentajalle ikkunoiden suunnittelun näkökulmasta. Käymme läpi, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, ja mitä seikkoja rakentamisen edetessä tulee vastaan.

Rinnetontti Naantalin Matalahden rannalta

Vuoden 2022 asuntomessut järjestetään Naantalissa Luonnonmaan saarella. Lounatuuleksi nimetty alue on noin viiden kilometrin päässä Naantalin keskustasta, ja henkii saaristotunnelmaa kallioisine metsämaastoineen. Matalahden rantaan rakentuu myös venesatama ja rantapuisto.

Kaksitasoinen hirsitalo nousee kauniille paikalle luonnon ja meren äärelle, mikä oli arvatenkin tärkeä kriteeri tontin valinnassa rakennuttajille, jotka myös tulevat itse muuttamaan taloon messujen jälkeen. Rakennuttajapari sai suunnitella tontille modernin ja valoisan hirsitalon, juuri omalle perheelleen sopivan. Purjehtivana ja paljon ulkona liikkuvana perheenä heitä puhutteli alueessa juuri luonnon ja saariston läheisyys.

–Naantalista löytyy runsaasti sekä rantaviivaa että puhdasta luontoa, ja asuinpaikkakuntana olemme kokeneet Naantalin kovin positiivisena ja viihtyisänä. Naantali on funktionaalinen yhdistelmä lempeää saaristotunnelmaa sekä toimivia kaupungin palveluja, tulevat asukkaat toteavat.

Perhe etsi uudelle kodille sijaintia, jossa sekä merellisyys että saariston luonto kohtaisivat. Toiveissa oli myös toimiva kunnallistekniikka sekä sujuva työmatka. Yhdistelmä tuntui melkein mahdottomalta löytää, kunnes he näkivät asuntomessujen tonttitarjonnan. Tontti ja koko ratkaisu tuntui rakentajista juuri heille sopivalta. 

–Valoisan mäntymaiseman keskeltä, saaristokallion huipulta aukesi näkymä, johon viehätyimme välittömästi. Tulevan kodin näkymät suuntautuvat tutun Airiston yli, puiden latvojen tasalta. Olohuoneen ikkunasta aukeaisi näkymä Matalahdelle, josta oma venepaikkakin saattaisi löytyä. Ulko-ovelta alkaisivat lenkkipolut merenrantaan, golf-kentälle sekä Luonnonmaan metsiin.

Ikkunoista kehykset maisemalle

Ikkunat ovat tärkeässä osassa suunnittelua jo rakennusprojektin alkumetreillä. Kun rakentaja valitsee tonttia, hän valitsee samalla sen maiseman, joka talon ikkunoista aukeaa. Juuri ikkunoiden suunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, millä tavalla ympäristö on osa elämää sisätiloissa. On syytä miettiä, minkälaiseen maisemaan kukin julkisivu aukeaa ja missä tilanteissa ja toiminnoissa sitä halutaan ihailla. Sen myötä pääsee lähemmäs niitä valintoja, mitkä toiminnot kannattaa talossa suunnitella mihinkin kohtaan. Sitä kautta päästään myös niihin valintoihin, minkälainen tai -kokoinen ikkuna mihinkin huoneeseen ja ilmansuuntaan sopii.

Näkymän lisäksi on hyvä huomioida sisään tulevan valon määrä. Ympäröivät puut, metsä ja muut rakennukset vaikuttavat rakennukseen kohdistuvaan valoon. Myös ilmansuunnat vaikuttavat valoisuuteen ja ne on hyvä ottaa huomioon myös ikkunoiden teknisten ominaisuuksien kannalta. Etelään ja länteen suunnattuihin ikkunoihin kohdistuu yleensä eniten auringon lämpösäteilyä. Sisätilojen lämpötilan nousun hillitsemiseksi etenkin suuret lasipinnat kannattaa yleensä suojata auringonsuojalasituksilla.

Chalet Pihla valmistuu vaihe vaiheelta

1

Maanrakennustyöt

Rakennustyöt Chalet Pihlan tontilla alkoi maanrakennustöillä. Kallioinen ja kapea tontti on ollut kevään aikana Maa- ja Vesiurakat Oy:n käsittelyssä. Urakoitsija Matti Impilä toteaa, että tonttia muokatessa on louhittu noin 250 kiintokuutiota kalliota, mikä vastaa noin 40 kuorma-autollista kalliolouhosta.