Asuntomessut 2022
Kohde 25: Chalet Pihla

Naantalin Asuntomessujen kohde 25. Chalet Pihla on kaksikerroksinen valoisa hirsitalo, jota ympäröivät merimaisemat ja ylväät saaristokalliot. Kohteen nimi juontaa juurensa Pihlan ikkunoista ja ovista, sillä ikkunat ja ovet ovat toimineet Chalet Pihlan suunnittelun perustana.

Koti osana ympäröivää luontoa

Kaksikerroksinen hirsitalo Chalet Pihla seisoo Naantalin Luonnonmaan saarella rinnetontilla, jota ympäröivät merimaisemat ja ylväät kalliot. Yksityinen rakennuttajapariskunta etsi uudelle kodilleen sijaintia, jossa merellisyys ja saariston luonto kohtaisivat.

Valoisan mäntymaiseman keskeltä, saaristokallion huipulta aukesi näkymä, johon rakentajat ihastuivat välittömästi. Chalet Pihlan näkymät suuntautuvat kauniin Airiston yli, puiden latvojen tasalta. Olohuoneen ikkunasta aukeaa näkymä Matalahden suuntaan ja ulko-ovelta alkavat lenkkipolut merenrantaan.

Kaksikerroksisen kodin kaikki neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, ja yläkerran yhtenäisen tilan korkea huonekorkeus tuo lisää tilan tuntua. Kodin sydämenä toimii avara olokeittiö, josta on
pääsy terassille. Avokeittiö mahdollistaa jatkuvan seurusteluyhteyden koko tilassa.

Tutustu kohteeseen virtuaaliesittelyn muodossa

Ekologisuus

Kestävä kehitys on yksi Naantalin Asuntomessujen kantavista teemoista. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat olleet tärkeitä teemoja myös Chalet Pihlan suunnittelussa ja rakentamisessa. Rakennuttajat halusivat rakentaa kodin, joka kestää kaikin puolin käyttöä ja aikaa.

Moderni ja valoisa Chalet Pihla on rakennettu Honkarakenteen paksusta painumattomasta hirrestä, joka on kotimaista, maailman parhaalla havumetsävyöhykkeellä kasvanutta puuta. Kohteen ikkunat ja ovet ovat olleet tärkeässä osassa kodin suunnittelua ja toimittajaksi valikoituikin kotimainen Pihla. Kestävä kehitys ja ympäristön kunnioitus ovat Pihlan toimintaa ohjaavia arvoja ja ne otetaan huomioon jokapäiväisessä toiminnassa. Pihlan ikkunat ja ovet valmistetaan kotimaisesta sertifioidusta puusta, keskellä Suomea Ruoveden tehtaalla, käyttäen vain hiilineutraalia 100% pohjoismaisella vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä. Pihlan tehtaalle onkin myönnetty ISO14001 Ympäristösertifikaatti.

Katso Chalet Pihlan esittelyvideo

Sisustus

Chalet Pihlan sisustus on selkeä, harmoninen ja luonnonläheinen. Se antaa tilaa talon arkkitehtuuille sekä taloa ympäröivälle luonnolle. Kohteeseen on valittu helppohoitoisia materiaaleja, jotka kestävät arkikäytössä ja ovat mahdollisuuksien mukaan muokattavissa. Kaikki talon pintamateriaalit on valittu tiiviissä yhteistyössä rakennuttajien kanssa, varmistaen että rakennetusta talosta muodostuu asukkaille lämminhenkinen ja omanlainen koti. Myös asukkaiden lemmikit on huomioitu valitsemalla kulutusta kestäviä materiaaleja.

Kalusteissa ja materiaaleissa on pyritty mahdollisuuksien mukaan suosimaan kotimaisia tuottajia. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat määritelleet valintoja alkumetreiltä lähtien. Valinnoissa on menty käytännöllisyys edellä ja pyritty olemaan seuraamatta orjallisesti tämänhetkisiä trendejä. Kodin seiniä koristaa Lotta Sirénin abstrakti taide. Myös ikkunoiden ja ovien haluttiin sopivan talon värimaailmaan niin sisältä kuin ulkoakin, ja siksi ikkunat ja ovet ovat ulkoa tyylikkään mustat ja sisältä puhtaan valkoiset.

Chalet Pihlan rakentamisesta ja sisustamisesta ei olisi selvitty ilman upeita yhteistyökumppaneita, jotka ovat listattuna alla. Chalet Pihlan huonekalut ja somistustuotteet ovatkin nyt myynnissä. Tutustu yhteistyökumppaneihin ja lue listaus myytävistä tuotteista!

Chalet Pihlan yhteistyökumppanit.

Ikkunat ja ovet suunnittelun lähtökohtana

Luonto haluttiin yhdistää osaksi koko talon henkeä ja siksi ikkunat ja ovet ovat olleet koko Chalet Pihlan suunnittelun perusta. Pihlan ikkunoissa ja ovissa yhdistyy laatu ja helppous, ja ne valittiin kohteeseen juuri energiatehokkuutensa, kotimaisuutensa ja laadukkuutensa vuoksi.

Alusta asti oli selvää, että ympäröivä luoto ja sisälle tuleva luonnonvalon määrä haluttiin maksimoida ikkunoiden avulla. Talon toista päätyä koristaa massiivinen lasiseinä kokolasisine pariovineen, josta valo soljuu ääntä eristävien väliseinäikkunoiden läpi leviten koko yläkertaan. Eri ilmansuuntiin sijoitetut kiinteät ja avattavat ikkunat mahdollistavat maksimaalisen valon määrän sekä tuuletuksen sisätiloissa eri vuorokauden aikoina. Ikkunoiden yhteyteen sijoitetut tuuletusluukut haluttiin asentaa huonekohtaista tuuletusta varten.

Energiatehokkuuden ja käytettävyyden lisäksi ikkunoihin haluttiin auringonsuojalasitus sisätilojen lämpötilan nousun hillitsemiseksi. Kodissa haluttiin mahdollistaa myös mobiilisignaalin täydellinen kuuluvuus varustamalla alakerran makuuhuoneen ikkuna Pihla Antennilasilla, sillä nykykaikaiset energiatehokkaat rakennusmateriaalit vaimentavat mobiilisignaalia. Alakerran makuuhuoneesta avautuu rauhoittava vehreä metsämaisema terassille Profinin liukuovesta. Profinin liukuovet yhdistävät sisä- ja ulkotilat yhdeksi viihtyisäksi kokonaisuudeksi. Chalet Pihlan makuuhuoneessa voi siis kuvitella nukkuvansa ulkosalla, samalla nauttien luonnon rauhasta ja oman sängyn pehmeydestä.

Talon pääoveksi valikoitui Pihlan täyspuinen ulko-ovi. Pihlan puuovimallistossa yhdistyy perinteinen puusepän käsityötaito, modernin ulko-oven rakenne ja tyylikäs muotoilu. Kuultokäsitelty puuovi istuukin kohteen ympäröivään luontoon sulautuen samalla talon tummanpuhuvaan tyylikkääseen verhoiluun.

Chalet Pihla

Pihla -tuotteet: Pihla Termo Avattavat ikkunat, Pihla Varma Kiinteät ikkunat, Pihla Puupaneliovi, Pihla Patio -terassiovi pariovena, Pihla Patio -terassiovi, Tuuletusluukut, Profin Lasiliukuseinä

Kohdenumero: 25
Talotyyppi: Omakotitalo
Osoite: Lounatuuli 16
Kerrokset: 1,5
Pinta-ala: 150/200m2 + 35 m2
Huoneisto: 6H + K + autokatos
Rakennusmateriaalit: Hirsi, lämpöharkko
E-luku: 93
Energialuokka: B
Lämmönlähde: Maalämpö
Talon valmistajat: Honkarakenne, Lammi
Pääsuunnittelija: Timo Suvanto
Arkkitehti: Anne Mäkinen
Sisustussuunnittelu: Annika Tirkkonen

Katso pohjapiirrustus tästä: Chalet Pihla – Pohjapiirrustus


Chalet Pihla valmistuu vaihe vaiheelta

1

Maanrakennustyöt

Rakennustyöt Chalet Pihlan tontilla alkoi maanrakennustöillä. Kallioinen ja kapea tontti on ollut kevään aikana Maa- ja Vesiurakat Oy:n käsittelyssä. Urakoitsija Matti Impilä toteaa, että tonttia muokatessa on louhittu noin 250 kiintokuutiota kalliota, mikä vastaa noin 40 kuorma-autollista kalliolouhosta.

 

2

Kellarin rakentaminen ja hirsien pystytys

Lammi Kivitalon eristeharkoista rakennettu kellarikerros on valmis ja hirsiseinät on pystytetty, joten talon raamit erottuvat jo hyvin. Myös rakennuksen suhde ympäröivään luontoon hahmottuu jo selkeämmin, kun talon muoto ja ikkuna-aukkojen paikat ovat nähtävissä.

Rakennusurakoitsija Ari Saari kertoo, että hirsitalo nousee Honkarakenteen 204 mm paksusta, painumattomasta hirrestä. Talon nurkat toteutetaan pelkistetyllä ja modernilla Hongan Nollanurkka-ratkaisulla.

3

Ikkunoiden ja ovien asennus ja viimeistely

Chalet Pihlan ikkunat ja ovet, lopullista pääovea lukuun ottamatta, on asennettu ja sisätyöt ovat käynnissä. Väliseinien noustessa tullaan asentamaan myös väliseinäikkunat, jotka mahdollistavat luonnonvalon kulun talon sisällä huoneesta toiseen.

1. Maanrakennustyöt

2. Kellari ja hirret

3. Ikkunoiden ja ovien asennus