Sanasto

Ovatko ikkunasanat hakusessa? Tutustu täältä yleisimpiin termeihin, jotka tulevat vastaan ikkunoita hankkiessa.

 • Huurtumaton lasi – Mikä on huurtumaton lasi?

  Huurtumaton lasi estää tehokkaasti ikkunan ulointa pintaa huurtumasta. Se kannattaa asentaa kaikkiin matalaenergiaikkunoihin huurtumista estämään.

  Tutustu, miksi ikkuna huurtuu.

 • Auringonsuojalasi – Mikä on auringonsuojalasi?

  Auringonsuojalasi tekee kodista viihtyisämmän estämällä lämpenemistä tai häikäisevää valoa aurinkoisimpina päivinä. Se kannattaa asentaa ikkunoihin tiloissa, jotka ovat ison osan päivästä auringon valossa.

  Pihlan Auringonsuojalasi

  Lue lisää auringonsuojalasista.

 • Selektiivilasi – Mikä on selektiivilasi?

  Selektiivilasi tarkoittaa lämpölasia, jossa on ohut metallioksidikerros pinnassa. Selektiivilasi on energiatehokas, sillä se pitää lämmön hyvin sisällä.

 • Smyygi – Mikä on ikkunasmyygi?

  Ikkunasmyygi eli täytelista tarkoittaa talon ulkoseinään tehdyn ikkuna-aukon sivupintoja.

 • MEK-ikkuna – Mikä on MEK-ikkuna?

  MEK-ikkuna tarkoittaa kiinteää ikkunaa, jossa on kaksi- tai kolmilasinen kiinteä umpiolasielementti. Esimerkiksi Pihlan Varma Kiinteä on kolmilasisella erityislasielementillä varustettu MEK-ikkuna.

  Pihla Varma Kiinteä
 • MSE-ikkuna – Mikä on MSE-ikkuna?

  MSE-ikkuna on yleisin Suomessa käytetty ikkunatyyppi. MSE-ikkuna on sisäänaukeava, kaksipuitteinen kolmilasinen ikkuna. Sen sisemmässä puitteessa on kaksilasinen umpiolasielementti. Jos MSE-ikkuna on tuuletusikkuna, sen puitteet puitteet voidaan kytkeä aukipitolaitteella yhteen.

 • MSK-ikkuna – Mikä on MSK-ikkuna?

  MSK-ikkuna on ikkuna, joka on ollut erityisen suosittu 1970- ja 1980-lukujen rakentamisessa. MSK-ikkuna on kolmipuitteinen ja kolmilasinen ikkuna.

 • Ikkunan puite – Mikä on ikkunan puite?

  Puite eli toiselta nimeltään poka on ikkunan aukeava osa, johon ikkunalasi on kiinnitetty. Kaksilasisessa ikkunassa on usein erilliset sisä- ja ulkopuitteet, kolmilasisessa voi taas olla käytössä myös välipuite. Jos samassa puitteessa on useampia erillisiä pienempiä lasiruutuja, niiden välissä on jakopuite. 

  Kytketyssä puitteessa toiseen puitteista on kiinnitetty heloilla sisä- tai välipuite. Rakenne oli yleinen 1970-luvun pientalojen ikkunoissa. 

  Saranointi on useimmiten puitteen pystyosassa, Suomessa harvinaisemmissa ylä- tai alasaranoidussa ikkunassa vaakaosassa. Kippi-ikkunassa käytetään sivu-alasaranointia, eli saranat on sijoitettu sekä ikkunan alareunaan että sivulle, jolloin ikkuna voi auta kahteen eri suuntaan.

 • Ikkunan karmi – Mikä on ikkunan karmi?

  Karmi on ikkunan ulommainen rungon muodostava osa. Karmi on kiinteästi kiinni seinärakenteessa olevassa aukossa. Karmiin on muotoiltu kynte, jota vasten puite painuu.

  Karmissa voi olla myös jakokarmi tai välikarmi, jos samassa ikkunassa on useampia valoaukkoja ja puitteita.

  Kiinteässä ikkunassa lasitus tehdään suoraan karmiin. 

 • G-arvo – Mitä ikkunan G-arvo tarkoittaa?

  Ikkunan g-arvo kertoo ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen. Käytännössä siis ikkunan g-arvo kertoo sen, kuinka tehokkaasti kyseinen ikkuna osaa hyödyntää auringon tuottamaa lämpöä ja valoa.

  Suuri g-arvo osoittaa ikkunan hyödyntävän aurinkoenergiaa paremmin ja puolestaan pieni g-arvo kertoo ikkunan tässä ominaisuudessa olevan kenties parantamisen varaa. Riippuu kuitenkin paljon ikkunan käyttökohteesta, mikä g-arvo on milloinkin riittävä.

  Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin eli g-arvo käsittelemättömällä lämpölasilla on suunnilleen 1,3. Lasin ja samalla myös ikkunan g-arvoa on mahdollista parantaa. Tämä tapahtuu pinnoittamalla ikkunan uloin lasin heijastavalla pinnalla. Näin osa auringon tuottamasta infrapunasäteilystä saadaan heijastettua takaisin ilman, että se läpäisee ikkunan ja tunkeutuu asuntoon.

  Nimenomaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla Pihlan auringonsuojalasilla onkin erinomainen g-arvo. Näin auringonsuojalasi mahdollistaa sen, että kesähelteilläkään koti ei pääse ylikuumenemaan, eikä asuntoa tarvitse keinotekoisesti viilentää.

  Ikkunan g-arvo vaikuttaa auringon infrapunasäteilyn läpäisyvyyteen.

  Hyvä ikkunan g-arvo Pihlan auringonsuojasilla

  Tavallinen lasi päästää läpi noin 59 % auringon tuottamasta infrapunasäteilystä. Etenkin kesäaikaan tämä näkyy ja tuntuu monessa suomalaiskodissakin etenkin huoneissa, joiden ikkunat antavat joko länteen tai etelään.

  Kun ikkuna varustetaan Pihlan auringonsuojalasilla, sen g-arvo paranee huomattavasti ja enää noin 38 % säteilystä pääsee sisälle asuntoon. Näin ollen aurinkoenergian kokonaisläpäisy on 40 % pienempi, kun ikkunan g-arvoa on parannettu tarkoitukseen sopivalla erikoislasituksella.

 • U-arvo – Mitä ikkunan U-arvo tarkoittaa?

  U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä.  Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi lämmöneristys ikkunassa on. Enimmäisarvot on määritetty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Määräykset koskevat uudisrakentamista ja niitä sovelletaan rakennusten korjaus- ja muutostöihin.

  Ikkunan U-arvon enimmäisarvo 2010 alkaen on 1,0 W/(m2K). Nykyään jokaisessa uudisrakennuksessa tulee siis olla ikkunat, joita vielä pari vuotta sitten kutsuttiin energiansäästöikkunoiksi.

  Seuraavat arvot on esitetty vertailun vuoksi ja ne saattavat vaihdella valmistajasta ja ikkunatyypistä riippuen.

  Vanha kaksilasinen MS-ikkuna 2,7
  Kolmilasinen MSE-ikkuna 1,8
  Selektiivipinnoitettu MSE-ikkuna 1,3
  Vuoden 2005 tyypillisen talon ikkuna 1,5
  Vuoden 2007 matalaenergiatalon ikkuna 1,0 
  Nelilasinen energiansäästöikkuna (kaksi kaksinkertaista eristyslasielementtiä) 0,6–0,8

  Ikkunan u-arvo