sanasto

 • Mitä ikkunan g-arvo tarkoittaa?

  Ikkunan g-arvo kertoo ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen. Käytännössä siis ikkunan g-arvo kertoo sen, kuinka tehokkaasti kyseinen ikkuna osaa hyödyntää auringon tuottamaa lämpöä ja valoa.

  Suuri g-arvo osoittaa ikkunan hyödyntävän aurinkoenergiaa paremmin ja puolestaan pieni g-arvo kertoo ikkunan tässä ominaisuudessa olevan kenties parantamisen varaa. Riippuu kuitenkin paljon ikkunan käyttökohteesta, mikä g-arvo on milloinkin riittävä.

  Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin eli g-arvo käsittelemättömällä lämpölasilla on suunnilleen 1,3. Lasin ja samalla myös ikkunan g-arvoa on mahdollista parantaa. Tämä tapahtuu pinnoittamalla ikkunan uloin lasin heijastavalla pinnalla. Näin osa auringon tuottamasta infrapunasäteilystä saadaan heijastettua takaisin ilman, että se läpäisee ikkunan ja tunkeutuu asuntoon.

  Nimenomaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla Pihlan auringonsuojalasilla onkin erinomainen g-arvo. Näin auringonsuojalasi mahdollistaa sen, että kesähelteilläkään koti ei pääse ylikuumenemaan, eikä asuntoa tarvitse keinotekoisesti viilentää.

  Ikkunan g-arvo vaikuttaa auringon infrapunasäteilyn läpäisyvyyteen.

  Hyvä ikkunan g-arvo Pihlan auringonsuojasilla

  Tavallinen lasi päästää läpi noin 59 % auringon tuottamasta infrapunasäteilystä. Etenkin kesäaikaan tämä näkyy ja tuntuu monessa suomalaiskodissakin etenkin huoneissa, joiden ikkunat antavat joko länteen tai etelään.

  Kun ikkuna varustetaan Pihlan auringonsuojalasilla, sen g-arvo paranee huomattavasti ja enää noin 38 % säteilystä pääsee sisälle asuntoon. Näin ollen aurinkoenergian kokonaisläpäisy on 40 % pienempi, kun ikkunan g-arvoa on parannettu tarkoitukseen sopivalla erikoislasituksella.

 • U-arvo – Mitä ikkunan U-arvo tarkoittaa?

  U-arvo eli lämmönläpäisykerroin kertoo, kuinka paljon ikkuna läpäisee lämpöä.  Mitä pienempi U-arvo on, sitä parempi lämmöneristys ikkunassa on. Enimmäisarvot on määritetty Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Määräykset koskevat uudisrakentamista ja niitä sovelletaan rakennusten korjaus- ja muutostöihin.

  Ikkunan U-arvon enimmäisarvo 2010 alkaen on 1,0 W/(m2K). Nykyään jokaisessa uudisrakennuksessa tulee siis olla ikkunat, joita vielä pari vuotta sitten kutsuttiin energiansäästöikkunoiksi.

  Seuraavat arvot on esitetty vertailun vuoksi ja ne saattavat vaihdella valmistajasta ja ikkunatyypistä riippuen.

  Vanha kaksilasinen MS-ikkuna 2,7
  Kolmilasinen MSE-ikkuna 1,8
  Selektiivipinnoitettu MSE-ikkuna 1,3
  Vuoden 2005 tyypillisen talon ikkuna 1,5
  Vuoden 2007 matalaenergiatalon ikkuna 1,0 
  Nelilasinen energiansäästöikkuna (kaksi kaksinkertaista eristyslasielementtiä) 0,6–0,8

  Ikkunan u-arvo