g-arvo – Mitä ikkunan g-arvo tarkoittaa?

Ikkunan g-arvo kertoo ikkunan auringonsäteilyn kokonaisläpäisykertoimen. Käytännössä siis ikkunan g-arvo kertoo sen, kuinka tehokkaasti kyseinen ikkuna osaa hyödyntää auringon tuottamaa lämpöä ja valoa.

Suuri g-arvo osoittaa ikkunan hyödyntävän aurinkoenergiaa paremmin ja puolestaan pieni g-arvo kertoo ikkunan tässä ominaisuudessa olevan kenties parantamisen varaa. Riippuu kuitenkin paljon ikkunan käyttökohteesta, mikä g-arvo on milloinkin riittävä.

Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin eli g-arvo käsittelemättömällä lämpölasilla on suunnilleen 1,3. Lasin ja samalla myös ikkunan g-arvoa on mahdollista parantaa. Tämä tapahtuu pinnoittamalla ikkunan uloin lasin heijastavalla pinnalla. Näin osa auringon tuottamasta infrapunasäteilystä saadaan heijastettua takaisin ilman, että se läpäisee ikkunan ja tunkeutuu asuntoon.

Nimenomaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla Pihlan auringonsuojalasilla onkin erinomainen g-arvo. Näin auringonsuojalasi mahdollistaa sen, että kesähelteilläkään koti ei pääse ylikuumenemaan, eikä asuntoa tarvitse keinotekoisesti viilentää.

Ikkunan g-arvo vaikuttaa auringon infrapunasäteilyn läpäisyvyyteen.

Hyvä ikkunan g-arvo Pihlan auringonsuojasilla

Tavallinen lasi päästää läpi noin 59 % auringon tuottamasta infrapunasäteilystä. Etenkin kesäaikaan tämä näkyy ja tuntuu monessa suomalaiskodissakin etenkin huoneissa, joiden ikkunat antavat joko länteen tai etelään.

Kun ikkuna varustetaan Pihlan auringonsuojalasilla, sen g-arvo paranee huomattavasti ja enää noin 38 % säteilystä pääsee sisälle asuntoon. Näin ollen aurinkoenergian kokonaisläpäisy on 40 % pienempi, kun ikkunan g-arvoa on parannettu tarkoitukseen sopivalla erikoislasituksella.

Pihlan asiantuntijoilta ikkunoiden kuntoarviot kaikkialla Suomessa!

Pienet viat ikkunoissa voivat aiheuttaa kotona isoja ongelmia. Siksi niiden kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti. Kuntoarvio on myös helppo tapa selvittää ikkunaremontin tarve ja kustannukset. Asiantuntijamme arvioivat ikkunoiden ja ovien nykykunnon ja vaihtotarpeen aina paikan päällä. Samalla varmistutaan, ettei ikkunoita vaihdeta turhaan.