Pihlan vinkit ikkunoiden pesuun

Kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät alkavat houkutella ikkunanpesuun, kun talven aikana kertynyt lika ja sormenjäljet erottuvat selvästi. Päivän kirkkaimmilla hetkillä kannattaa kuitenkin malttaa mielensä, sillä suorassa auringonpaisteessa likainen vesi kuivuu nopeasti erityisesti uloimpiin ikkunapintoihin.

Videolla Sami Kasuri kertoo parhaat vinkit ja näyttää, miten homma sujuu ammattilaiselta – 25 sekuntia per lasipinta.

Ikkunoiden pesuaineeksi sopii varsinaisesti ikkunanpesuun tarkoitetun pesusaineen lisäksi tavallinen mieto astianpesuaine. Varsinaisen pesun jälkeen huuhtele lasi puhtaalla vedellä.

Kuivaamiseen käyvät parhaiten lasta ja säämiskä. Nurkat kannattaa kuivata erityisen huolellisesti. Älä koskaan pese ikkunoita painepesurilla, sillä kovaa painetta käytettäessä tiivisteiden väliin tai seinän eristeisiin menee helposti kosteutta.

Tahrat voi pyyhkiä kostealla liinalla. Pesuveteen voi lisätä emäksistä pesuainetta, esim. astianpesuainetta. Voimakkaiden liuottimien käyttöä kannattaa välttää, sillä ne voivat himmentää maalipintoja. Erityistä varoivaisuutta on noudatettava pinnoitettujen lasien puhdistamisessa. Jos tiedät että ikkunassasi on pinnoite, vältä erityisesti hankaavia työkaluja.

Vaikeasti irtoavat, esimerkiksi silikonista ja liimasta syntyneet tahrat kannattaa poistaa ensin raaputtamalla. Siihen sopivia ns. Handy-teriä löytyy rautakaupoista ja työkaluja myyvistä liikkeistä. Raaputtamisen jälkeen ikkuna pyyhitään puhtaaksi valkealla kuivalla liinalla.

Loput tahrat voidaan poistaa kevyesti hankaamalla esimerkiksi lakkabensiiniin tai tärpättiin kostutetulla rievulla. Silikonitahroihin tehoaa parhaiten asetoni tai ksyleeni, joita molempia myydään rautakaupoissa.

Lue lisää:

Pihla-ikkunoiden huolto ja käyttöohjeet