Ikkunavanhusten huolto teki taloyhtiöstä taas tiiviin

Helsinkiläisen 1986 valmistuneen taloyhtiön alkuperäiset ikkunat eheytyivät jälleen tiiviiksi Pihlan suorittaman Huoltopalvelun ansiosta.

Kustannustehokkaan Pihlan huoltoprojektiin ansiosta taloyhtiön ikkunoille saatiin vielä runsaasti lisäaikaa, ennen kuin ikkunaremontti tulee olemaan välttämätön. Samalla rakennuksesta saatiin energiatehokkaampi, mikä on lämmityskustannusten noustessa suuri taloudellinen säästö.

Tapanilassa sijaitseva Asunto Oy Saniaistie 18 päätyi teettämään ikkunoiden huoltoprojektin huolellisen kartoituksen jälkeen. Taloon tehtiin sekä julkisivun, parvekkeiden että ikkunoiden kuntokartoitus, ja samaan aikaan pohdittiin myös ikkunaremontin teettämistä.

-Pihlalta saadun tarjouksen yhteydessä selvisikin, että heillä tehdään myös ikkunoiden Huoltopalvelua, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ritva Markkanen kertoo.

Alkuolettamus oli, että 36-vuotiaita ikkunoita ei lähtökohtaisesti kannata huoltaa, sillä yleensä näin vanhojen puuikkunoiden kunnostus olisi jopa kalliimpaa kuin uusien ikkunoiden vaihtaminen. Kartoituskäynnin jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että huolto oli kuin olikin taloyhtiön kohdalla järkevin ratkaisu. Näin saatiin ikkunoille lisäaikaa ennen kuin suurempi investointi ikkuna- ja oviremonttiin pitäisi tehdä.

Alkuperäiset ikkunat, joita on matkan varrella vain kerran huoltomaalattu ulkopuolelta, olivat yllättävänkin hyvässä kunnossa. Ongelmia löytyi etenkin ulkopuitteista, joissa havaittiin lahoamista ja joiden lasituslistat ja silikonisaumat olivat haurastuneet. Tämä oli aiheuttanut sen, että lasit ”helisivät” puitteissa. Etenkin auringon kuluttamalla etelä- ja länsipuolella, hapertuneet lasituslistat olivat paikoittain päästäneet myös vettä läpi. Aurinko oli myös haalistanut ja karheuttanut puitteiden ulkopuoleiset puupinnat.

Täsmäkorjauksilla kustannustehokas huolto

Huoltopalvelun periaate on, että huolletaan vain ne ikkunat ja osat, jotka vaativat huoltoa, eikä taloyhtiön jokaista ikkunaa käsitellä samalla tavalla. Näin projekti pysyy kustannusten osalta aisoissa, eikä asiakas maksa turhasta. Näin tehtiin myös Saniaistiellä, kun esimerkiksi hionta ja huoltomaalaus suoritettiin ainoastaan sitä kaipaavien ulkopuitteiden molemmin puolin. Puunväriset karmit öljyttiin tarpeiden mukaisesti.

Taloyhtiön ikkunoiden tiivisteet ja hyttysverkot olivat talossa alkuperäiset, ja luonnollisestikin tiensä päässä. Kaikissa huoneistoissa vaihdettiinkin kaikki tiivisteet, jotka olivat iästään huolimatta vielä siistin näköiset. Ajan myötä tiivisteen elastisuus kuitenkin häviää, eikä se enää hoida tehtäväänsä eli pidä vetoa, melua ja likaa ulkopuolella.

Yksi ikkunapuite oli rikki, joten se päätettiin vaihtaa kokonaan. Tuuletusluukkujen hyttysverkot olivat repeilleet, joten niitä varten asennettiin uudet kehikot, joihin uudet hyttyspuitteet kiinnitettiin. Tuuletusikkunoiden salvat öljyttiin, ja ikkunoiden sisäpuitteiden lasitusten välissä olevat sulkijat vaihdettiin helppokäyttöisemmiksi.

Taloyhtiössä järjestettiin kysely, jossa asukkaat saivat kertoa risut ja ruusut omakohtaisista kokemuksistaan korjaustoimenpiteiden jälkeen. Vaihdettavan ikkunapuitteen asennuksen yhteydessä olikin mahdollisuus välittömiin lisäkorjauksiin, jos sellaisille ilmeni tarve. Tätä Markkanen piti hyvänä palveluna, vaikka huoltotyölle toki annettiinkin kahden vuoden takuu.

-Ehdottomasti voisin suositella Pihlan Huoltopalvelua, sillä palvelu oli niin hyvää sekä myyjän että asentajien osalta. Heille sanoinkin, että oli todella mukava asioida heidän kanssaan, Markkanen kiittelee.