Rivitalon ikkunoiden huolto toi lisää raikasta korvausilmaa

Ilmanvaihto-ongelmista kärsineeseen rivitaloyhtiöön päätettiin tilata ikkunoiden huoltopalvelu, kun korvausilmaventtiileitä haluttiin laajentaa. Lisäksi vuotavat ikkunat olivat päässeet sellaiseen kuntoon, että niitä ei enää saanut kunnolla auki.

Helsingin Vartiokylään 1977 rakennetussa rivitaloyhtiössä on viisi asuntoa. Taloyhtiössä tehtiin ikkunaremontti noin 13 vuotta aikaisemmin, jolloin vaihdettiin ainoastaan talon kadunpuoleiset ikkunat. Ne olivat päässeet selkeästi huonompaan kuntoon kuin pihan puolella, jossa ikkunat ovat paremmin suojassa katoksen alla. Talon asukas Heta Anderson kertoo, että heidän asunnossaan yksi isommista ikkunoista on syksyisin ja talvisin kerännyt kosteutta lasitusten väliin, mikä on aiheuttanut lasien huurtumista ja kosteudesta tiivistynyt vesi on jäätynyt pakkasella.

– Sitä kosteudesta tiivistynyttä vettä on sitten käyty aina satunnaisesti pyyhkimässä, Anderson kertoo.

Taloyhtiössä on myös kärsitty huonosta sisäilmasta, minkä ansiosta aikaisemmin on tehty ilmanlaatumittauksia ja päätetty lisätä uusia korvausilmaventtiileitä. Muutoksista on ollut apua osassa asunnoista, mutta ongelma ei kuitenkaan kokonaan hävinnyt. Ongelmaan päätettiin puuttua uudemman kerran ja todettiin, että samalla kun korvausilmaventtiileitä laajennettaisiin, voisi ikkunoiden huolto olla järkevää tehdä samalla kertaa.

Osassa asunnoista ikkunoiden avaaminen oli myös tullut vaikeaksi tai mahdottomaksi, kun puiteliukuja on päässyt hajoamaan. Myös puitteiden vajoamista havaittiin jonkin verran, ja yhteen ikkunaan suositeltiin epäkeskojen saranoiden vaihtamista.

 Ikkunoiden kuluneet ja rikkoutuneet puiteliu’ut vaihdettiin uusiin. Myös ulkopuolen silikonisaumoja uusittiin.

Osaan ikkunoista uusittiin ulkopuolen silikonisaumat, sillä ne olivat kuluneet ja päästäneet sisään kosteutta, mikä oli aiheuttanut myös välitilan sammaloitumista. Anderson toteaa, että huolto todellakin auttoi sekä vuoto-ongelmaan sekä niiden käyttöön.

– Huoltotoimenpiteiden jälkeen ikkunoiden väliin ei ole enää kertynyt kosteutta, ja ikkunat myös aukeavat nyt vaivattomasti.

Asunnon yläkerran molempiin ikkunoihin vaihdettiin suuremmat korvausilmaventtiilit. Sisäilma on hänen mukaansa selvästi raikastunut paremman ilmanvaihdon vuoksi. Myös lämpötila on pudonnut jonkin verran, mikä on tervetullut muutos, sillä talon yläkerrassa on ollut aikaisemmin todella kuuma. Anderson kertoo, että taloyhtiön asukkaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että huoltopalvelu tehtiin.

– Talossa ollaan oltu tyytyväisiä siihen, että ilmanlaatua voidaan parantaa näin, ilman että tällaiseen painovoimaisen ilmanvaihdon rakennukseen tarvitsee vaihtaa koneellinen ilmanvaihto, hän kertoo.

Taloyhtiölle suositeltiin myös ikkunoiden tukijalkojen hankkimista, jotta esimerkiksi ikkunanpesussa voidaan varmistua, ettei suuri ja painava ikkuna pääse notkahtamaan.

Raitisilmaventtiilit vaihdettiin suurempiin, jotta asuntojen ilmanvaihtoa saataisiin tehostettua.