Pienempi hiilijalanjälki ja parempi kuuluvuus – Kestävä kehitys ja 5G-verkko luovat uusia vaatimuksia nykyikkunoille

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa suomalaiseen rakentamiseen ja asumiseen entistä vahvemmin.

Viime aikoina on alettu puhua ilmastoviisaasta asumisesta, jossa sekä vanhojen rakennusten korjaamisen että uusien suunnittelun merkittävänä lähtökohtana on energiatehokkuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen.

Kestävä kehitys ja 5G-verkko luovat uusia vaatimuksia myös ikkunoille.

Kestävän kehityksen vaatimusten lisäksi 5G-verkon saatavuuden yleistyminen Suomessa on saanut ikkunavalmistajat kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja, sillä perinteiset tehokkaasti eristävät selektiivilasit heikentävät pahimmillaan mobiiliverkon toimivuutta sisätiloissa merkittävästi.

Energiatehokkuus on vain osa uusien ikkunoiden positiivisista ympäristövaikutuksista

Me Pihlalla olemme parantaneet satojentuhansien suomalaisten asumismukavuutta remontoimalla taloyhtiöitä Suomen olosuhteisiin valmistamillamme ikkunoilla ja ovilla. Kestävään kehitykseen meillä on aina suhtauduttu pelkkää energiatehokuutta laajempana kokonaisuutena, jossa huomioidaan kaikki toiminnan osa-alueet valmistuksesta raaka-ainehankintoihin.

– Ikkunoilla on merkittävä rooli rakennusten energiatehokkuudessa. Kestävän kehityksen näkökulmasta on kuitenkin syytä ottaa ikkunoidenkin kohdalla huomioon koko elinkaari materiaaleista kierrätykseen, painottaa Mika Kanervo Pihlalta.

Tähänastiset toimenpiteemme ovat tuottaneet kiitettävästi tulosta, sillä tuotteidemme hiilijalanjälki pieneni 16,8 % vuosina 2014–2019. Hiilijalanjäljen kehitystä seurataan kolmannen osapuolen eli Rakennustietosäätiö RTS:n verifioiman ympäristötuotekortin avulla.

Vaikka olemme jo onnistuneet optimoimaan toiminnan tiettyjä osa-alueita täysin hiilineutraaleiksi, jatkuu työ entistä ekologisempien ratkaisujen löytämiseksi myös tulevaisuudessa.

– Ikkunoidemme päämateriaalina on FSC / PEFC -sertifioitu puu ja tehtaalla käytämme sertifioitua hiilineutraalia sähköä. Logistiikan osalta hyödynnämme jo osittain hiilineutraaleja kuljetuksia, mutta jatkossa tavoitteenamme on hoitaa kaikki kuljetukset vastaavilla ilmastokompensoiduilla malleilla, Kanervo luettelee.

Antennilasilla asumismukavuutta ja turvallisuutta

Vuosikymmenten kokemus on luonut asiantuntijoillemme kattavan ja yksityiskohtaisen tietämyksen siitä, millaisiin asioihin ikkunoiden tuotekehityksessä kannattaa kiinnittää huomiota. 

– Mobiilidatan käyttö kasvaa räjähdysmäisesti ja samalla ikkunat ja rakentaminen ylipäätään on entistä energiatehokkaampaa. Tässä tilanteessa on tärkeää huolehtia siitä, että ikkunat mahdollistavat myös sujuvan datasiirron ja matkapuhelinverkon kuuluvuuden sisätiloissa, Kanervo kertoo.

Yhteistyössä kotimaisen Stealthcasen kanssa syntynyt innovatiivinen ja huoltovapaa Pihla Antennilasi tuo mobiiliverkon sisätiloihin huomaamattomasti ja tehokkaasti. Pihla Antennilasi on järkevä valinta kohteisiin, joissa halutaan varmistaa mobiilidatan liikkuvuus ja kännykän kuuluvuus myös tulevan 5G-verkon aikana. Asumismukavuuden lisäksi toimivat yhteydet ovat myös tärkeä turvallisuustekijä.

– Erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa signaalin kuuluvuuden varmistaminen vaatii erityistä tarkastelua. Suomalainen Antennilasi-innovaatio on merkittävä, sillä vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä vielä missään muualla maailmassa, Kanervo korostaa.