Kartanon ikkunat uudistettiin perinteitä arvostaen

Ikkunaremontti saneerauskohde

Espoolaisella Pakankylän kartanolla eli nykyisellä Kaisankodilla on huimaava historia. Alkuperäinen maatila on peräisin 1500-luvulta ja osa nykyisestä päärakennuksesta on rakennettu 1700-luvulla. Värikkäiden vaiheiden jälkeen rakennuksessa toimii nykyisin hyvinvointikartano Kaisankoti, jonka omistaa presidentin puoliso Kaisa Kallion nimeä kantava säätiö.

Kartano ostettiin vuonna 1958 lepokodiksi naisille, jotka ”kaipasivat tervehtymistä ja sielunrauhaa”. Nykyisin myös miehet ovat tervetulleita. Kartanon lisäksi Kaisankodissa on myös moderni hotelli, josta löytyy 50 majoitushuonetta sekä saunat, allasosto ja kuntoilutilat.

”Kartanorakennuksen ikkunoista vaihdettiin lähes puolet kaksi vuotta aikaisemmin, loput keittiöremontin yhteydessä. Päädyimme Pihlaan tarjouskilpailun jälkeen. Kun kokemukset olivat ensimmäisellä kerralla hyviä, niin oli luonnollista jatkaa heidän kanssaan,” kertoo Kaisankodin kiinteistövastaava Ritva Meronen.

Kartanorakennuksen pinta-ala on noin 600 neliömetriä ja ikkuna-aukkoja on 60. Ikkunat ovat pieniruutuisia ristikkoikkunoita.

Vanhan arvotalon ikkunaremontti

Vanhoista ikkunoista veti

”Vanhat ikkunat olivat 1930- ja 1950-luvuilta. Ikkunoista veti, niitä ei saanut enää puhtaaksi eikä vilpolan ikkunoita voinut avata. Eristeenä oli sahanpurua tai ei yhtään mitään. Kaikki ikkunat olivat erikokoisia ja useimmissa oli erikokoiset ruudut, joten mittaamisen kanssa sai olla todella tarkkana.”

Taloon asennettiin vanhan kartanon ulkonäköön sopivat ikkunat, jotka ovat sekä sisä- että ulkopuolelta valkoisia. Osaan ikkunoista valittiin puun värinen kuultokäsitelty sisäkarmi. Ristikkojako noudattaa tarkoin alkuperäistä ja ikkunat voi avata kokonaan tuuletusta varten, kuten vanhatkin ikkunat. Lisäksi remontin yhteydessä vaihdettiin mm. parvekeovet, kuistien ovet ja ulko-ovet

”Nyt kartanossa on lämmintä”

Ritva Merosen mukaan ikkunaremontin vaikutus oli tuntuva.

”Suurin ero on siinä, että nyt kartano on lämmin. Ilmanvaihtoa pitää vielä kehittää, sillä ilma ei tule enää raoista, vaan se pitää ottaa sisään hallitusti ilmanvaihtokanavista.”

Kartanossa pidetään paljon juhlia ja viehättävä kartanomiljöö on tärkeä osa koko Kaisankodin liikeideaa. Siksi ikkunoiden ulkonäkö, mukavuus ja alkuperäisen ulkoasun säilyttäminen olivat keskeisiä tavoitteita.

”Oikeastaan ikkunoiden hinnoissa ei ollut tarjouskilpailun perusteella suuria eroja, mutta Pihlan tarjoama palvelu oli ylivoimaista. Myyjä osasi ottaa huomioon sellaisiakin seikkoja, jotka eivät olleet tulleet itselle mieleen. Myös toimitus ja asennus sujuivat nopeasti ja laadukkaasti, mikä oli tärkeää, sillä emme halunneet sulkea paikkaa pitkäksi aikaa.”

Vanhan talon ikkunaremonttiKartanon ikkunaremonttiKartanon ikkunaremontti Kaisankoti