Lisää valoa ja parempaa sisäilmaa

Varkauden keskustassa sijaitsevassa taloyhtiössä törmättiin syksyisin ja talvisin samaan ongelmaan. Jo 40 vuotta vanhat ikkunat ja parvekeovet päästivät viileää ulkoilmaa liian paljon sisälle. Lämmityskulut olivat korkealla ja kustannusten mahdolliselta nousulta haluttiin välttyä. Asunto Oy Varkauden Petäikönkatu 9 hallitus päätyi tilanteen ratkaisemiseksi lämmön talteenoton ja ikkunaremontin yhteydessä asennettavan älykkään ilmanvaihdon ohjausjärjestelmän muodostamaan kokonaisratkaisuun.

Kahden rapun viisikerroksiseen taloon kuuluu 50 asuntoa ja liiketiloja.

Vuotavat ja jo osin heikkokuntoiset ikkunat olivat aiheuttaneet 1970-luvulla rakennettuun taloon yhdessä vanhenevan lämmitysjärjestelmän kanssa kasvavan korjausvelan. Taloyhtiön hallitus ryhtyi pohtimaan ennakoivia ratkaisuja energiakustannusten pienentämiseksi.

-Pohdimme kaikkia vaihtoehtoja aurinkoenergian ja maalämmön väliltä. Keskustelu oli avointa ja halusimme todella löytää ratkaisun, joka olisi meidän taloyhtiölle paras mahdollinen, taloyhtiön puheenjohtaja Heikki Hakuli kertoo.

Ilmanvaihto ja ikkunaremontti

Eri vaihtoehtoihin perehtymisen jälkeen uudeksi järjestelmäksi valikoitui Byro Oy:n toteuttama lämmön talteenotto sekä Pihlan ikkunoihin kytkeytyvä älykäs ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä, joka kytkettiin toimintaan osana ikkunaremonttia. Järjestelmä perustuu ikkunan tuloilmaventtiilien ilmanvaihtojärjestelmän kommunikaatioon. Näin talossa saatiin ratkaistua kustannustehokkaasti monia remonttihaasteita samalla kertaa.

-Ikkunaremontin ja älykkään ilmanvaihdon kokonaisuudella saadaan ilmanvaihto kuntoon, uudet ja toimivat ikkunat asukkaille ja merkittävä energiasäästö, Pihlan projektipäällikkö Panu Eskola kuvailee.

Projekti toteutettiin kesällä 2017. Ikkunaremontti toteutettiin kahdessa erässä juhannuksen jälkeen, rappu kerrallaan ikkunat parvekkeille nostaen. Asentaminen tehtiin kesälomakaudesta huolimatta ripeästi ja koko urakkaan meni yhteensä 17 työpäivää.

-Asentajien toiminta teki vaikutuksen. Heidän asenne oli loistava ja jälki todella hyvää, Hakuli kertoo.

”Asumismukavuus on parantunut”

Petäikönkatu 9 asennetut 231 Pihla Varma ikkunaa ja 29 Varma Patio parvekeovea ovat muuttaneet paitsi talon julkisivua ja myös huoneistojen ilmettä sisältäpäin.

Myös parempi ilmanvaihto kerää kiitosta. Huoneistokohtaiset ikkunoiden tuloilmaventtiilit pitävät ilman raikkaana.

-Asumismukavuus on lisääntynyt oleellisesti. Huoneistot ovat valoisempia, koska ikkunoiden puitteet ovat sisältäpäin valkoisia. Ennen ne olivat tumman ruskeita. Ikkunoihin integroidut kaihtimet ovat tosi hyvät, talossa asuva Kari Penttilä kertoo.

-Venttiilit ovat hyvät, niitä voi tarvittaessa säätää kesä- tai talvi –asentoon olosuhteista riippuen.

Pihla Taloyhtiö -palvelu käytössäsi!

Taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja suunnittelualan ammattilaisille tarkoitettu maksuton palvelu mahdollistaa asiantuntijoidemme ammattitaidon hyödyntämisen jo paljon ennen varsinaista ikkunaremonttia.

Kokemuksia taloyhtiön ikkunaremontista