Taloyhtiöiden suursaneeraus Turun Hepokullassa

Kesällä 2024 valmistui Pihlan toistaiseksi suurin taloyhtiösaneerausprojekti. Lähes kokonaan urakoitsija Ohutlevyasennus Oy:n kanssa ja osin myös Jatkeen kanssa yhteistyössä tehty ikkuna- ja julkisivuremontti kattoi kokonaisuudessaan yhdeksän taloyhtiötä ja 34 kerrostaloa. Kolme vuotta kestänyt taloyhtiöiden saneerausprojekti on myös koko maan historian mittakaavassa yksi suurimmista, ellei jopa suurin, kokonaiskustannusten ollessa noin 83 miljoonaa euroa.

Turun Vätin kaupunginosassa sijaitseva Hepokulta on perinteikäs, 1960- ja 70-luvuilla rakennettu lähiö, jossa asuu noin 2000 asukasta. Metsän ympäröimä asuinalue kumpuilee osin kallioiden päälle. Kolme taloyhtiötä koostuu matalammista neljän asuinkerroksen taloista, ja muut yhtiöt ovat korkeampia 7–8 kerroksisia tornitaloja. Betonielementtitalojen julkisivuja koristavat paikoittain erilaiset kivilaatoitukset, tiiliverhoilut sekä kirkkaan väriset julkisivulevyt.

Alueen saneerausprojektin laittoi aluille 2016 perustettu rakennustoimikunta. Konsulttiyritys hoiti kilpailuttamisen, tarjouspyynnöt ja suunnittelun, kun rakennustoimikunta puolestaan teki päätökset. As Oy Varkkavuoreen vaihdettiin ikkunat ensimmäisenä vuonna 2021. Taloyhtiöihin asennettiin Pihla Varma avattavia ikkunoita sekä Patio parvekeovia kaiken kaikkiaan yhteensä huikeat 4451 kpl.

Hepokullan Lämpö toimii alueen isännöinti- ja kiinteistönhoitoyhtiönä. Remontoiduista taloyhtiöistä ainoastaan As Oy Varkkametsä kuuluu eri isännöintiyhtiön piiriin. Kahdeksaan taloyhtiöön Pihla toimitti ikkunat yhdessä Suomen Ohutlevyasennus Oy:n kanssa, ja As Oy Jahtivuori tehtiin Jatkeen kanssa. Suuressa osassa taloyhtiöitä tehtiin useita saneeraustoimenpiteitä samalla kertaa.

Hepokullan Lämmön isännöitsijä Mika Potinkara kertoo projektin sujuneen Pihlan osalta hyvin ja olevan tyytyväinen kokonaisuuteen ja Pihlan toimintaan. Myös tekninen isännöitsijä Mika Härkälä kiittelee etenkin tiedonkulkua ja on tyytyväinen siihen, että Pihlan projektipäällikkö Rauno Kärkäiseen saattoi suoraan olla yhteydessä, mikä sujuvoitti käytännön asioita, kun urakoitsijan ei tarvinnut olla joka tilanteessa välikätenä.

Ikkunaremontti julksivusaneerauksen yhteydessä on järkiratkaisu

As Oy Varkkaketo on yksi taloyhtiöistä, johon tehtiin kerralla koko linjasaneeraus. Taloon vaihdettiin suuret avattavat ikkunat tuuletusluukuilla. Vanhat ikkunat oli edellisen kerran vaihdettu noin 25 vuotta takaperin, muistelee hallituksen jäsen Jussi Lehtonen. Vaikka ikkunat eivät olleetkaan vielä aivan tiensä päässä, oli ne järkevää vaihtaa samalla julkisivusaneerauksen yhteydessä ihan jo kustannussyistä.

Tutustu Hepokullan valtavaan saneerauskohteeseen videolta.

– Meidän mielestä se oli järkevää tehdä tässä kohtaa, kun vanhat ikkunat olivat jo sen verran kauan olleet, eivätkä olisi kestäneet enää sitä seuraavaa 30 vuotta, Lehtonen kertoo.

Ikkunoiden karmisyvyydeksi tuli suurin mahdollinen 210 mm, sillä uuden julkisivun ja eristeiden myötä seinärakenteiden paksuus kasvoi jopa 10-20 cm, mikä ansiosta myös uudet ulkosmyygit tehtiin aiempaa leveämmiksi.

Lehtonen on tyytyväinen lopputulokseen ja kiittelee erityisesti asennustyötä.

– Nämä ikkunat on hyvät ja toimivat, ja asennus oli hyvä. Täytyy sanoa että oli tosi hyvät asentajat. Meni aikataulussa, oli fiksuja jätkiä ja siivosivat jäljet. Ei mitään huonoa sanottavaa heistä.

Hepokullan ikkunaremontin faktat

  • As Oy Varkkavuori: 3 taloa, 566 karmia
  • As Oy Jahtilähde: 4 taloa, 753 karmia
  • As Oy Varkkaketo: 4 taloa, 464 karmia
  • As Oy Varkkaniitty: 4 talon kellarit, 49 karmia
  • As Oy Varkkapelto: 4 taloa, 696 karmia
  • As Oy Varkka-aho: 4 taloa, 248 karmia
  • As Oy Varkkakulma: 3 taloa, 576 karmia
  • As Oy Varkkametsä: 3 taloa, 624 karmia
  • As Oy Jahtivuori: 5 taloa, 475 karmia

Tutustu muihin referensseihimme