Asumismukavuutta ja energiansäästöä ikkuna- ja ilmanvaihtoremontilla

Yhdistetty ikkuna- ja ilmanvaihtoremontti paransi huomattavasti asumismukavuutta ja vähensi energiankulutusta asunto-osakeyhtiö Joutenrannassa. Varkauden Joutenlahdessa, rannan ja keskustan tuntumassa, sijaitsevassa talossa on kuusi kerroksta, yksi rappu ja 36 huoneistoa. Talo on valmistunut vuonna 1981. Aktiivinen taloyhtiö on pitänyt talon hyvässä kunnossa ja uusinut viime vuosina mm. ikkunat, ulko-ovet, ilmanvaihdon, parvekkeet, hissin, lämmönjakokeskuksen sekä muuttanut porraskäytävän valaistuksen toimimaan liiketunnistimilla ja led-valoilla. Seuraava isompi remontti on katon uusiminen, vaikkei siellä vielä mitään hälyttävää olekaan.

Pihla-Varkaus-taloyhtion_pj_Ari_Kinnunen
Asunto-osakeyhtiö Joutenrannan puheenjohtaja Ari Kinnunen kertoo, että ilmanvaihto kannatti uusia samalla kuin ikkunat. Nyt sisäilma on raikasta, tasalämpöistä ja energiaa säästyy.

”Ikkunat alkoivat tulla tiensä päähän: niistä veti, niitä oli vaikea avata ja sulkea. Auringon puolella joissakin asunnoissa piti pelätä, että ikkuna hajoaa avatessa”, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Ari Kinnunen.

Taloyhtiö pyysi tarjouksia ikkunaremonteista, mutta vain Pihla ehdotti ilmanvaihdon uusimista samalla. Talossa oli koneellinen poistoilmanvaihto, mutta ei varsinaisia tuloilmaventtiileitä. Korvausilma tuli asuntoihin hallitsemattomasti ikkunoiden ja ovien raoista, naapuriasunnoista ja muualta.

”Vanhoista ikkunoista veti mahdottomasti, verhot vaan heiluivat. Keittiössä piti käyttää lisälämmitintä pakkastalvina. Joskus asuntoon tuli ruoankäryä tai muita hajuja toisista asunnoista, eli korvausilma ei välttämättä tullut ulkoa, vaan joissakin tapauksissa porraskäytävästä tai naapuriasunnoista”, muistelee Kinnunen.

Hiljaista, lämmintä ja valoisaa kerrostaloasumista

Ero vanhaan on valtava. Nyt asunnossa on tasaisen lämmintä. Ulkoa tulevat äänet ovat paljon vaimeampia. Sisäpuolelta valkeat ikkunankarmit tuovat valoa huoneisiin verrattuna vanhoihin tummiin karmeihin.

”Naapuritaloyhtiöön vaihdettiin ikkunat samaan aikaan, mutta he eivät uusineet ilmanvaihtoa samalla. Talven jälkeen he kysyivät kokemuksia meiltä ja päättivät sitten hekin uusia ilmanvaihdon samalla tavalla”, kertoo Kinnunen.

Älykäs poistoilmanvaihto säätyy lämpötilan mukaan, jolloin se ei kisko esimerkiksi paukkupakkasilla liikaa ilmaa asuntoihin. Talvella sisään tuleva ilma kiertää tuloilmaventtiilin ansiosta ensin lasien välissä lämpenemässä ennen kuin se tulee sisään asuntoon. Tämä säästää energiaa ja lisää asumismukavuutta.

Pihla tuloilmaventtiili
Tuloilmaventtiili parantaa asuntojen energiatehokkuutta ja esilämmittää sisääntulevan ilman talvella lasien välissä, mikä lisää asumismukavuutta.

”Meidän talossa on kuusi kerrosta ja 36 asuntoa. Pihlan asentajia oli kaksi ja he tekivät valmiiksi suunnilleen yhden kerroksen viikossa ja asunnon päivässä. Ikkunat nostettiin parvekkeille nosturilla. Koko remontti sujui niin helposti, ettei sitä oikein huomannutkaan.”

Ikkunoiden ja ilmanvaihdon lisäksi remontissa vaihdettiin parvekkeiden ovet sekä talon kaikki ulko-ovet pääovea lukuunottamatta.

Vuosi remontin jälkeen tehtiin Pihlan edustajien kanssa takuu- ja huoltokierros. Mitään varsinaista takuukorjattavaa ei ilmennyt. Seuraavaksi ohjelmassa on tuloilmaventtiileiden suodatinten vaihtaminen, minkä huoltoyhtiö hoitaa jatkossakin vuosittain.

Pihla Taloyhtiö -palvelu käytössäsi!

Taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja suunnittelualan ammattilaisille tarkoitettu maksuton palvelu mahdollistaa asiantuntijoidemme ammattitaidon hyödyntämisen jo paljon ennen varsinaista ikkunaremonttia.

Kokemuksia taloyhtiön ikkunaremontista