Miksi ikkunat huurtuvat?

Ikkunoiden ulkopinnan huurtuminen on yleinen ilmiö vuodenaikoina, jolloin ulkolämpötila vaihtelee nopeasti tai ulkolämpötila on matala. Tällaisia vuodenaikoja ovat erityisesti syksy ja kevät. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa, sen kosteus tiivistyy kylmään yöllä jäähtyneeseen lasiin ja siten syntyy huurretta. Kyseessä on täysin tavallinen ilmiö.

Miksi ikkunat huurtuvat ulkopuolelta?

Syksyn viileät aamut nostavat jälleen keskusteluun ikkunoiden huurtumisen. Huurtumista esiintyy nimenomaan keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi, tällöin ulkoilman kosteus tiivistyy lasin pintaan. Ilmiö voi esiintyä esimerkiksi kylmän yön jälkeen, kun ulkoilman lämpötila nousee nopeasti auringon noustessa. Sama ilmiö on kyseessä, kun taivasalla olevan auton ikkunat ovat aamulla huurussa. Ikkunan ulkopinnan huurtuminen on kuitenkin täysin vaaratonta, eikä se ole merkki viallisesta ikkunasta.

Pihla-ikkunat on suunniteltu ja testattu vastaaman Suomen ilmaston ja rakennusten vaatimuksia. Tästä huolimatta ikkuna saattaa huurtua tietyissä olosuhteissa. Ikkunan ulkolasin huurtuminen kertoo siitä, että ikkuna eristää lämpöä erittäin tehokkaasti eikä lämpövuotoa synny. Vanha, huono ikkuna ei huurru, sillä sisältä tuleva lämpövuoto taas pitää ulkolasin kuivana. Huurtuminen on siksi yleistynyt ikkunoiden energiatehokkuuden parantuessa.

Huurtumaton lasi ehkäisee ikkunan ulkopinnan huurtumista

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen on täysin vaaratonta, mutta siitä huolimatta ikävää, onhan ikkunan perusidea kuitenkin läpinäkyvyys. Huurtumisilmiötä voidaan ehkäistä valitsemalla uuden ikkunan ulommaiseksi lasiksi huurtumista ehkäisevä lasi, jolloin ulommaisena lasina käytetään pinnoitettua naarmuttumatonta selektiivilasia. Pinnoitus vähentää jäähtymistä, jolloin kosteus ei tiivisty lasiin.

Huurtumaton lasi on saatavilla lähes kaikkiin Pihlan ikkunoihin. Suosittelemme huurtumatonta ikkunaa kohteisiin, joissa huurtumisriski arvioidaan etukäteen suureksi. Näitä ovat esimerkiksi avoimelle seinälle sijoitetut ikkunat, joiden edessä ei ole suojaavaa puustoa. Markiisi, valokate tai pitkä räystäs voivat emyös estää useimmiten huurtumisen. 

Huurtuuko ikkunan sisäpinta tai välitila?

Ikkunan ulkopinnan huurtumisesta ei siis ole syytä huolestua. Mikäli, huurretta kuitenkin muodostuu ikkunan sisäpintaan tai välitilaan, huurtumisen syy kannattaa selvittää.

Sisäpinnan huurtuminen kertoo yleensä sisäilman liiallisesta kosteudesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Ikkunan lasi on tyypillisesti seinän kylmin pinta, ja kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa kylmän lasin, voi lasipinnalle tiivistyä kosteutta. Sisäpinnan huurtumista voidaankin ehkäistä varmistamalla riittävä ilmavirtaus ikkunalasin edessä poistamalla ikkunan edessä olevat esteet ja ylimääräiset kosteuslähteet sekä tehostamalla ilmanvaihtoa ja säätämällä huoneilman lämpötilaa. Normaaliolosuhteissa ikkunan sisäpintaan ei tiivisty kosteutta.

Ikkunan väliin kertyvä kosteus voi taas johtua esimerkiksi huoneiston ylipaineen vuoksi ruutujen väliin pääsevästä kosteasta sisäilmasta, joka tiivistyy viileämmän ulommaisen ruudun sisäpintaan. Kun talossa on toimiva ilmanvaihto, ikkunan välitila ei huurru. Mikäli kosteus on eristyslasielementin välissä, on elementissä vuoto ja se on vaihdettava.

Katso video ilmanvaihdon vaikutuksesta ikkunoiden huurtumiseen