Hyvät ikkuna- ja ovituotteet ehkäisevät sisälle kantautuvaa melua

Asumismukavuuden näkökulmasta ikkunan ääneneristävyys on lähes yhtä tärkeä asia kuin lämmöneristyskyvystä kertova U-arvo. Jo tavanomainen nykyikkuna vähentää merkittävästi sisälle kantautuvaa melua verrattuna aiempiin ikkunaratkaisuihin.

Etenkin koteihin, jotka sijaitsevat vilkasliikenteisten teiden lähellä tai lentomelualueella kannattaa harkita erityisesti ääntä eristäviä ikkuna- ja oviratkaisuja eli äänieristysikkunoita ja -ovia. Kaavamääräykset asettavat myös uudisrakentamiselle ääneneristävyys vaatimuksia. Kaavamääräysten mukaan asuinhuoneiden ulkokuoren ääneneristävyyden lento- ja liikennemelua vastaan on oltava vähintään 35 desibeliä. Pihlan avattavilla ikkunoilla, sekä kiinteällä ääneneristysikkunalla tähän tasoon päästään vaivattomasti. Ulko-ovissa ääneneristysrakenne tulee valita tälle tasolle pääsemiseksi.

Ääneneristävyyttä kuvaavia käsitteitä:

  • Rw kertoo yleisen keskitaajuisen ympäristömelun, kuten puheäänen, musiikin tai radion ja television äänen vaimennuksesta.
  • Rw+C kertoo ääneneristävyydestä kun melu on keski- ja korkeataajuista, esimerkiksi suurinopeuksista maantie- tai rautatieliikennettä.
  • Rw+Ctr kertoo vaimennuksesta esimerkiksi raskaan liikenteen aiheuttamille matala- ja keskitaajuisille äänille.

Hyvä ikkuna estää melun kantautumisen sisätiloihin

Toisin kuin helposti ajatellaan, eristää avattava ikkuna tehokkaammin ääntä, kuin kiinteä ikkuna. Tämä johtuu lasien väliin jäävistä eri kokoisista ilmatiloista. Kiinteän ikkunan lasielementtien väliset ilmatilat ovat symmetrisiä ja äänen läpäisy parempi. Esimerkiksi karmisyvyyden vaikutus kiinteän ikkunan ääneneristävyyteen on tähän verrattuna hyvin vähäinen. Avattavassa ikkunassa karmisyvyys sen sijaan vaikuttaa merkittävästi, esimerkiksi syvyydeltään 130 ja 210 mm ikkunoissa ero on lähes 10 desibeliä.

Kiinteät ikkunat yleistyvät erityisesti uudisrakentamisessa jatkuvasti, sillä koneellinen ilmanvaihto huolehtii raikkaasta sisäilmasta, eikä tuuletusmahdollisuutta näin ollen enää niin valtavasti tarvita. Kiinteän ikkunan etu on myös vain kaksi pestävää lasipintaa, jolloin ikkunanpesukaudella kiinteät ikkunat ovat huomattavasti nopeampia ja vaivattomampia pestä, kuin neljällä lasipinnalla varustetut avattavat ikkunat. Pihlan Kiinteä dB-ikkuna eli äänieristysikkuna onkin kehitelty vastaamaan ääneneristystarvetta, kun halutaan käyttää kiinteää ikkunaa. Kiinteän dB-ikkunan ääneneristyskyky on luotu erityisellä lasitusratkaisulla, joka eristää hyvin tehokkaasi ulkoa kantautuvaa melua. Lasivahvuudet mitoitetaan aina ikkunan koon ja olosuhteiden mukaan. Lue lisää tuotekortista.

Ääneneristysovista löytyy malli jokaiseen makuun

Ovien rooli kodin melutasojen aisoissa pitämisessä on lähes yhtä merkittävää kuin ikkunoidenkin. Pihlan lähes koko ulko-ovimallisto on valittavassa ääneneristysrakenteella, jolloin lasiaukollisissa ovissa on kolminkertainen ääneneristyslasielementti ja itse ovilehden rakenne on myös ääntä tehokkaasti eristävä.

Ääneneristysoviin on saatavilla kattava valikoima lisävarusteita, eivätkä esimerkiksi älylukitus, koristelasit tai postiluukku vähennä oven ääneneristävyyttä. Pihlan ulko-ovimalliston lisäksi myös terassi- ja parvekeovi Pihla Patio on saatavilla ääneneristysrakenteella. Tyylistä ei siis tarvitse tinkiä ääneneristävyyden taatakseen vaan Pihlan valmistamista, äänieristysrakenteella saatavista ovista löytyy varmasti tyyliltään jokaisen kohteeseen sopiva ulko-ovi joko umpiovena tai lasiaukollisena. Lue lisää äänieristysovista tuotekorteista.