Demotalon ikkunat insinöörin apuna

Tutkimustalossa voidaan selvittää esimerkiksi ikkunoihin kohdistuvaa rasitusta lämpötilojen muuttuessa. Yhteistyö Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa täydentää Pihlan tuotetestaustoimintaa.

Havainnolliset tilat opiskelijoille

Alkuvuodesta 2017 valmistunut Demotalo palvelee Mikkelin Ammattikorkeakoulun talotekniikan koulutuksessa opiskelevia. LVI-alan tehtäviin ja kiinteistöjen energiakysymysten hallintaan valmentavalla opintolinjalla pääsee perehtymään käytäntöön varsin monipuolisissa tiloissa.
-Uusi demotalo tarjoaa mahdollisuuden testata taloteknisiä järjestelmiä niin oikeassa ympäristössä kuin mahdollista. Yhteistyö Pihlan kanssa on sujunut mukavasti, Panu Jouhkimo Mikkelin Ammattikorkeakoulusta kertoo.

Panu-Jouhkimo-Mikkeli-AMK

Ilmanvaihdon testihuoneessa voidaan selvittää eri sisäilmaolosuhteiden vaikutuksia ikkunoihin, Panu Jouhkimo havainnollistaa.

Laboratoriona toimivaa demotaloa tullaan käyttämään monipuolisesti opinto- ja tutkimustilana. Tila on rakennuksen oppilaitoksen sisällä siten, että yksi koetalon seinistä on aito ulkoseinä. Pihlalta tilatut ikkunat ja ovet rajaavat tilaa ja parantavat käytettävyyttä.

-Suuret lasipinnat esimerkiksi koekeittiössä tekevät tilasta avaran ja monikäyttöisen. Opiskelijat voivat järjestää tilassa esimerkiksi kurssisuorituksiin liittyviä presentaatioitaan, Jouhkimo sanoo.

demotalo-Mikkeli-AMK

Mikkelin Ammattikorkeakoulun talotekniikan demotalo on täynnä tuoreinta tutkimuslaitteistoa.

Tutkimus tuotekehityksen lähtökohtana

Demotaloon on rakennettu ilmanvaihdon tutkimista ja testaamista varten erityinen testihuone. Arviolta vajaan kymmenen neliön testihuoneessa on kaksi ikkunaa; toisen takana on testin valvojan paikka näyttöpäätteineen ja toinen suuri ikkuna on varsinainen testi-ikkuna.
-Täällä voimme tutkia hallitusti esimerkiksi erilaisia sisäilmaolosuhteita ja niiden vaikutuksia ikkunoihin.

Monipuolinen tuotetestaus on yksi keskeisimmistä Pihlan tuotteiden laadun takaajista. Viralliset tutkimukset suoritetaan riippumattomissa tutkimuslaitoksissa, mutta oppilaitosyhteistyöllä on paikkansa.

-On tärkeää, että ikkunoihin ja oviin kiinnitetään huomiota osana taloteknisiä opiskelukokonaisuuksia, Aku Ilola Pihlan tuotekehityksestä toteaa.

Ilolan mukaan ikkuna on keskeisessä osassa talon sisäilmaa ajatellen.

-Erityisesti saneerauskohteissa ikkuna on paljon vartijana. Lämmön pitää pysyä talon sisällä, mutta tuloilmaventtiilit tekevät ikkunasta myös tärkeän lenkin talon ilmanvaihtoa ajatellen. Otamme mielenkiinnolla Demotalon tutkimustietoja vastaan, Ilola toteaa.”