Asuntomessut 2020
Kohde 13: Designtalo – Puro

Designtalo puro. Kuva: Hans Koistinen

Puro edustaa kunnianhimoista arkkitehtuuria

Designtalo Puro on veistoksellinen ja arkkitehtonisesti kunnianhimoinen talo, joka tarjoaa silmäniloa moderniin arkkitehtuuriin tykästyneelle. Valkoiseksi rapattu talo nousee kauniisti esiin takapihan metsää vasten ja rakennuksen puiset tehosteet sointuvat mäntyjen runkoihin.

Talon ikkunat on sijoitettu harkiten julkisivuun veistoksellista vaikutelmaa korostaen. Puron sisääntulossa ilman pilareita toteutettu syvennetty kuisti toivottaa tulijat tervetulleiksi. Pihlan Varma Kiinteät ikkunat tarjoavat saapujalle näkymän eteistilaan ja luovat sisäpuolelle kauniin luonnonvalon.

Puro-talon pohjana on Designtalon uuden Nordic-malliston Modern 153 -talomalli, joka pitkänä ja kapeana mallina sopii hyvin ahtaallekin tontille, ja muotonsa sekä isojen ikkunoidensa ansiosta sallii luonnonvalon virtaamisen läpi talon. Pihla Varma -ikkunat ilahduttavatkin koollaan ja sijainnillaan. Keittiön työtason kapea kiinteä ikkuna avautuu metsikköön ja luo rauhaisan tunnelman kiireiseenkin keittiöön. Pihlan Varma -ikkunoiden puitteet on toteutettu Designtalo Purossa sisäpuolelta valkoisina, ulkopuolelta harmaina, talon harmoniseen tunnelmaan hyvin istuen.

“Mitä kivempi talo ja arkkitehtuuri, sitä vähemmän sitä tarvitsee sisustuksellisesti kuorruttaa ja katsojan silmää niin sanotusti harhauttaa”, sanoo Mikko Toppala, sisustussuunnittelija, jonka kädenjälkeä Purossa pääsee ihailemaan. Puron sisustukseen Toppala on hakenut Bauhaus-arkkitehtien kaltaista funktionaalisuutta sekä minimalistisuutta. Talon nimikin, Puro, tarkoittaa italiaksi puhdasta, riisuttua ja aitoa.

Puron alakerrasta löytyy keittiö sekä ruokailutilan ja olohuoneen muodostama avara tila, johon valoa tuovat seinän korkuiset kiinteät Pihlan Varma-malliston ikkunat. Alakerrasta löytyy myös vierashuone, joten talon alakerran tilat ovat toiminnallisia ja korostavat yhdessäoloa. Puron yläkerta on pyhitetty rauhoittumiselle, mutta myöskin kuntoilulle ja työlle.

Yläkertaan valitut Pihla Varma -ikkunat ovat luotettavia joka sään monikäyttöikkunoita, joiden edistyksellinen tiiviys ja energiatehokkaat lasitukset takaavat varman lopputuloksen. Puro lämpiää maalämmöllä ja rakennus on A-energiatehokkuusluokkaa, kuten Pihlan Varma-mallistokin. Pihlan avattavien ikkunoiden sisäänpäin aukeava tuuletusikkuna on helppo ja kevyt avata ja sulkea yhdestä painikkeesta. Ikkunoiden pesu on myös turvallisempaa, kun kaikki puitteet avautuvat sisäänpäin, ja koko ikkunan voi pestä sisältä käsin.

Neljän makuuhuoneen Puro sopii monille erilaisille perheille. Toppala on sisustanut talon Tuusulan asuntomessuille kuvitteelliselle pariskunnalle, joka arvostaa eettisyyttä ja ekologisuutta. Sisustusvalinnoissa se tarkoittaa minimalismia ja erityisen kestäviä materiaaleja.

Kohdetiedot Designtalo Puro

Osoite: Pikkukarhunkierto 16
Talotyyppi: omakotitalo
Huoneistoala: 125,5 m2
Huoneiston kokoonpano: 5 h + k + s + autokatos + varasto
Asukasmäärä: 2
Kerrosluku: 2
Talotehdas: Designtalo
Runko: puu
Julkisivu: rappaus
E-luku: 76
Energiatehokkuusluokka: A
Lämmönlähde: Maalämpö, vesikiertoinen lattialämmitys
Näytteilleasettaja: Designtalo
Rakennuttaja: Designtalo, DEN Finland Oy
Arkkitehtisuunnittelija:Sami Leinonen, DEN Finland
Sisustuksen suunnittelija: Mikko Toppala Designs, Mikko Toppala