Asuntomessut 2020
Kohde 8: Dekotalo – Ruuti

Ikkunoiden kehystämä ihastuttava metsämaisema

Tuusulan asuntomessualueen reunamilla, luonnonläheisessä tunnelmassa seisoo moderni, linjakas rakennus, jonka musta pystypanelointi ja liki kymmenen metrin korkeuteen nouseva harjakatto henkivät latomaista tunnelmaa.

Dekotalo Ruuti on kaksikerroksinen talo, joka on räätälöity asiakkaalle Dekotalojen talomallin pohjalta. Modernia ilmettä talolle antavat isot ikkunat sekä sisennetyt parveke ja terassi. Neljän makuuhuoneen talo on suunniteltu kahdelle aikuiselle ja kahdelle leikki-ikäiselle pojalle.

Arkkitehti Antti Heikkilän suunnitteleman talon lähtökohtana on ollut tehokas tilankäyttö ja samalla avarat ja valoisat sisätilat. Pihlan ikkunat kehystävät kauniisti taloa ympäröivää pihaa ja metsämaisemaa. Olohuoneen ja keittiön isot Pihla Varma – Kiinteät ikkunat laajentavat oleskelutiloja ulos, ja lasitettu Pihlan terassiovi mahdollistaa kulkemisen suoraan keittiöstä terassille ja puutarhaan. Kauniista ja energiatehokkaasta Pihlan Ulko-ovestakin kelpaa kulkea sisälle ja ulos monesti päivässä.

Suunnittelussa on huomioitu helpon yhdessäolon lisäksi mahdollisuus rauhoittumiseen ja tilojen soveltuminen monenlaiseen sisustukseen. Talon sisätiloissa toistuu julkisivun musta värimaailma, jota on kevennetty luonnonläheisillä sävyillä. Dekotalo Ruudin asukkaille tärkeänä osana talon suunnittelussa ovat avaruus, valoisuus ja tilantuntu. Sisätilojen sydän on korkea olohuone, johon talon muut tilat liittyvät ja avautuvat. Olohuone on täyskorkea ja isot Pihla Varma kiinteät ikkunat kohoavat lattiasta kattoon. Talon asukkaille alakerran yhteistilat ovatkin erityisen mieluisia; ”Pidämme olohuone- ja ruokailutilan ikkunoiden luomasta tunnelmasta. Ruokailutilasta aukeaa rauhallinen metsämäinen näkymä, johon ihastuimme välittömästi. Olohuoneen korkeat ikkunat tuovat talolle tilantuntua ja mahdollistavat valoisan tunnelman myös yläkertaan”, kertoo Julia Pärssinen.

Dekotalo Ruudin yläkerrassa nukutaan ja rentoudutaan. Valoa riittää makuuhuoneisiin eri ilmansuuntiin avautuvien isojen Pihlan ikkunoiden ja makuuhuoneen lasiseinän ansiosta. Ranskalainen parveke Pihlan parvekeovella varustettuna on kaunis ja käytännöllinen yksityiskohta. Makuuhuoneiden ja kylpytilojen Pihla Varma-malliston avattaviin ikkunoihin tuli toimituksen mukana sälekaihtimet, joiden avulla voi huoneen valoisuutta voi säätää ja samalla rajoittaa suoraa auringon paistetta sisätiloihin. Lisäksi sälekaihtimia voidaan käyttää näkösuojana. Sälekaihtimet on vaivattominta hankkia ikkunatoimituksen yhteydessä, jolloin ne asennetaan ikkunaan jo tehtaalla. Vakioväri valkoisen lisäksi muita värivaihtoehtoja on saatavilla useita kymmeniä.

Asukasperheen lapsille yläkerta tuo uudenlaista leikkitilaa ja sinne lapset rientävätkin ensimmäisenä saapuessaan nyt vielä rakennustyömaana olevaan uuteen kotiin. ”Olen itse tykästynyt keittiöömme, saarekkeen ympärillä touhutessa on mieletöntä seurata ikkunoista erilaista ympäristöä, olohuoneesta sisäpihan puistomaista tunnelmaa sekä ruokailutilasta metsämäistä maisemaa lasten huudellessa tervehdyksiä yläkerran kaiteiden välistä”, kuvailee Julia Pärssinen.

Kohdetiedot Dekotalo Ruuti
Osoite: Pikkukarhunkierto 20, 5702-6
Talotyyppi: omakotitalo
Huoneistoala: 145 m2
Huoneiston kokoonpano: 5h + k + s + autokatos + varasto
Kerrosluku: 2
Talotehdas: Deko-Talo Oy
Runko: puu
Julkisivu: puu
E-luku: 89
Energiatehokkuusluokka: B
Lämmönlähde: Kaukolämpö, vesikiertoinen lattialämmitys
Näytteilleasettaja: Deko-Talo Oy, p. 020 773 9450
Rakennuttaja: Deko-Talo Oy
Arkkitehtisuunnittelija: Antti Heikkilä, Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy
Sisustuksen suunnittelija: IDEAA Design / Memmu Pitkänen & perhe Pärssinen