Paraskin ikkuna tarvitsee huoltoa

Vetääkö ikkunoista? Karkaako lämpö? Uudetkin ikkunat tarvitsevat aika ajoin huoltoa, jotta ne pysyvät toimintakunnossa. Usein taloyhtiöt havahtuvat huoltotarpeeseen vasta ongelmien edessä.

Kiinteistömedia Oy haastatteli taloyhtiömyyntimme liiketoimintapäällikköä Jani Harjaa Suomen Kiinteistölehden helmikuun julkaisuun.

Taloyhtiössä on uudehkot ikkunat. Pitääkö myös niitä huoltaa?

Puu-alumiini-ikkunat yleistyivät 2000-luvun taitteen jälkeen. Ne ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta eivät huoltovapaita, kuten usein luullaan. Parastakin ikkunaa tulee huoltaa asumismukavuuden ja turvallisuuden säilyttämiseksi. Huolto pitää yllä ikkunoiden alkuperäisiä ominaisuuksia kuten tiiveyttä, mekanismeja ja korvausilman saantia. Tiiveys vaikuttaa taloyhtiön energiankulutukseen.

Kuinka pian ikkunaremontin jälkeen ensimmäinen huolto tulee ajankohtaiseksi?

Huoltotarve vaihtelee talon sijainnin ja ilmansuuntien mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että peruspuhdistus tehdään vuosittain ja laajempi huoltotarkistus 5–10 vuoden välein. Tietyissä olosuhteissa ikkunat pysyvät hyvinä vuosikymmeniä, haastavammissa paikoissa huolto tulee ajankohtaiseksi jo muutamassa vuodessa.

Mitkä ikkunan huoltotoimet kuuluvat asukkaalle, mitkä taloyhtiölle?

Vastuut kannattaa tarkistaa yhtiöjärjestyksestä, sillä ne vaihtelevat taloyhtiöittäin. Lähtökohtaisesti ulkopuoli lasketaan taloyhtiön, sisäpuoli taas osakkaan vastuulle. Esimerkiksi lukituslaitteiden rasvaaminen, ikkunamekanismien toiminnan varmistus, sisäpuolen tiivistys ja vastaavat toimet kuuluvat asukkaalle. Näissä liikutaan hiukan harmaalla alueella, ja taloyhtiökohtaisia poikkeuksia on paljon.

Millaisia asioita asukkaan kannattaa pitää silmällä?

Ensimmäinen asia on, että ikkunat pidetään puhtaina. Lasipintojen lisäksi tiivisteet, korvausilmaventtiilit, suodattimet ja muut ikkunaosat tulee puhdistaa säännöllisesti. Mekanismien toimintaa tulee huoltaa rasvaamalla. Jos ikkunoiden lukot jäävät osin auki, ikkuna ei vastaa tiivisteeseen kuten pitäisi. Yleisimpiin huoltotoimiin kuuluu myös kuluvien osien tarkistus ja vaihtaminen tarvittaessa.

Miten usein ilmanvaihtoventtiilit olisi syytä puhdistaa?

Asukas voi pidentää suodattimien käyttöikää pitämällä ilmareitit puhtaana esimerkiksi imuroimalla venttiilit siivouksen yhteydessä. Allergeenisuodattimet suositellaan vaihdettaviksi vähintään kerran vuodessa. Karkeasuodattimet ovat pestäviä ja ne tulisikin pestä vähintään kerran vuodessa.

Miksi ikkunoista kannattaa pitää aktiivisesti huolta?

Mitä puhtaampia esimerkiksi suodattimet ovat, sitä terveellisempää asuntoon tuleva korvausilma on hengittää. Puhdas ilma taas parantaa asumismukavuutta. Venttiileillä autetaan koko taloyhtiön ilmanvaihdon toimivuutta. Siksi niille kannattaa laatia ylläpitosuunnitelma tarkistusväleineen. Huoltokartoituksella pääsee suunnittelussa hyvään alkuun.

Terveiset taloyhtiölle?

Talvi on parasta aikaa tarkkailla ikkunoiden toimivuutta. Säiden vaihdellessa ongelmat nousevat esiin, jos sellaisia on. Varmistakaa, että ikkunoiden lukitus toimii, ja ne vastaavat tiivisteeseen. Asukkaita olisi hyvä ohjeistaa voitelemaan tuuletusikkunoiden tai -luukkujen ja parvekeovien pitkäsulkijat eli metalliset lukitusmekanismit kaksi kertaa vuodessa. Näin pitkäsulkijan käyttöikä helposti kaksinkertaistuu.

Julkaistu Suomen Kiinteistölehdessä 1/2023.