Asuntomessut Porissa 6.7. – 5.8.2018 – Kohde 30

Yksityisyys ja avoimuus yhdistyvät ikkunoiden suunnitelmallisessa sijoittelussa

Nuoren perheen koti Porin Karjarannassa on yhdistelmä avaraa tilaa ja omaa rauhaa antavia nurkkauksia. Kaksikerroksisen puutalon arkkitehti Päivi Vuori kertoo tietoisesti rikkoneen yhtenäisen avoimen tilan trendiä. Ikkunoiden harkittu sijoittelu tukee avoimen ja yksityisen tilan vuoropuhelua.

”Olen pyrkinyt luomaan tilasarjoja, joissa jokainen toiminto korostuu yksittäisenä tilana avoimuudesta tinkimättä”, Vuori kuvailee.

Alakerran olohuoneen suuret ikkunat avautuvat kadulle päin, mutta olohuoneessa oleskelevat eivät kuitenkaan ole näyteikkunassa. Vuori korostaa suunnittelijan vastuuta ja luovuutta siinä, että ikkunoiden sijoittelulla ja kokojen vaihtelulla luodaan sopiva yhdistelmä avaruutta ja yksityisyyttä.

”Olohuoneen kulmauksessa sohvalla istuessa saa olla hyvillä mielin katseilta suojassa, mutta samalla valosta nauttien”, Vuori kuvailee.

Korkeat ikkunat rytmittävät julkisivua

Casa Terden julkisivun voimakas kontrasti syntyy vaalean, sävytetyn puun ja mustien tehosteosioiden ansiosta. Tummanharmaat ikkunanpuitteet vahvistavat talon ilmettä. Oleskelutilojen korkeat, kapeat ikkunat ulottuvat lähes lattiatasoon ja antavat rytmiä kaksikerroksisen talon julkisivulle.

”Talon molemmissa päädyissä olevat korkeat ikkunat varmistavat, että valo kulkee läpi talon”, Vuori toteaa.

Asukkaiden toiveiden pohjalta järkeväksi kokonaisuudeksi suunniteltu koti kutsuu nauttimaan arjesta. Vuoren mukaan taloon on suunniteltu useita toisistaan poikkeavia tiloja oleskella ja viihtyä. Näkyvyys tiloista toiseen on kuitenkin rajaton.

”Tilojen suunnittelussa on tärkeää muistaa, että perheen jäsenet kaipaavat yksityisyyttä myös tärkeimpien läheisten keskellä”, Vuori kuvailee.

Yläkerran parvella on reilunkokoinen oleskelutila, josta avautuu kulku kattoterassille sekä näkymä alakerran olohuoneeseen.

”Olohuoneen suuret ikkunat korostavat avonaisen tilan korkeutta”, Vuori pohtii.

Saunan ikkunoiden sijoittelu antaa katseelle tilaa

Alakerran saunaosasto sekä sen yhteydessä oleva viihdehuone antavat tilaa nautiskelulle. Päivi Vuori korostaa ikkunoiden huolellisesti suunniteltua sijoittelua myös saunatiloissa. Casa Terden saunassa vastakkain olevilta lauteilta on molemmin puolin näkymä ulos. Kun katseella on tilaa jatkua kauas, lisää se vapauden tunnetta.

”Ikkunat eivät tuo ainoastaan valoa saunaan, vaan saunassa rentoutuessa halutaan katsella rauhassa pitkälle horisonttiin”, Vuori muistuttaa.

Talon kahta julkisivua kiertävälle terassille on käynti niin olohuoneesta kuin saunatiloista. Saunan terassilta on kierreportaita pitkin kulku yläkerran ainutlaatuiselle kattoterassille.

”Casa Terden todellinen kruunu on nimensä mukaisesti kattoterassi, jossa perheellä on ystävien kanssa mahdollisuus nauttia ulkoilmasta täysin omassa rauhassa”, Vuori toteaa.

Asuntomessut Casa Terde terassitalo

Kohde 30 – messukohteen perustiedot

  • Kaksikerroksinen puutalo Ainoakoti
  • Rakennuttaja: Sillanpää
  • Näyttelykohteen osoite: Koneistajankatu 1
  • Huoneistoala: 175 m2
  • Huoneiden lukumäärä: 5h + k (3 mh, oh, k, aula, viihdehuone, khh, ph, s, pkh, vh ja 2 wc)
  • Asukasmäärä: kaksi aikuista ja kaksi lasta
  • Arkkitehtisuunnittelija: Päivi Vuori, arkkitehti SAFA
  • Pääsuunnittelija: Kaappo Laine / Kaappo Oy